Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Dimitrevski zbulon dokumente: MASH nuk lëvizi gisht për 3 vjet për shkollën “Sami Frashëri”, nuk morëm përgjigje për asnjë shkresë

3 min read

Kumanovë, 2 tetor – Kandidati i pavarur për kryetar Maksim Dimitrievski, sonte në Emisioni debativ në TV Klan ka publikuar dokumente që lidhen me problemin e ndërtimit të një shkolle të mesme “Sami Frasheri”, një temë që ngrihet gjithmonë gjatë zgjedhjeve.

“Kjo është një pyetje e hapur që është kaq e politizuar qyteti ynë, gjithmonë për zgjedhje. Kur keni nevojë për diçka për të punuar Shkollën e Mesme Sami Frasheri, askush nuk është askund, veçanërisht mbajtësit e funksionet më të mëdha politike. Investimi i fundit në arsim në Kumanovë është në vitet e ’83 – shkolla fillore Koço Racin. Që atëherë, deri në 3 vjet më parë vetëm 300,000 euro investim. E gjeta veten në një situatë borxhi arsim 2 milion euro, tani shkollat ​​nuk i detyrohen askujt. Ato janë rindërtuar në këto tre vjet, pjesërisht – jo plotësisht ‘Miladinovci”,” Naim Frasheri “, shkollën e plotë” Jeronim De Rada “në Çerkez. U ndërtuan 2 salla sportive, një në fshatin Çerkez, tjetri në shkollën e ekonomisë”, tha Dimitrievski.

Në debat, Dimitrievski mori një letër dërguar Ministrisë së arsimit dhe shkencës.

“Investimet kapitale vijnë nga shteti. Këtu është shkronja e parë e 26.09.2018 ku i dërgojmë një kërkesë ministrisë, tek ministri i atëhershëm ku shpjegojmë situatën në shkolla dhe ku po shikojmë, dhe në atë kohë ministri Arber Ademi. Këtu keni konkluzione specifike ku ne themi cila është situata dhe pyesim po fondet vendosen në buxhet. Më parë, në telefon, me ministren e mëparshme Renata Treneska Deskoska ndërtuam një konsensus dhe vendosëm fonde për të ndërtuar atë shkollë. Ne kemi vendosur zhvendosjen, në bashkëpunim me shkollën, stafin, bordin e shkollës dhe
kemi dhënë udhëzime. Ato fonde u transferuan në llogari nga buxheti për vitin 2019 viti kishte ikur. Në vitin 2020, ne dërguam të njëjtën letër përsëri dhe brenda ndërkohë disa shkresa. Askush nuk lëvizi gishtin atje, as nuk kemi marrë ndonjëherë përgjigje për pesë apo gjashtë letra. Kishte shumë kontakte, premtime boshe. Këtu janë letrat për ju, mirë se vini, këto janë letrat e një natyre publike mund të merren nga kushdo në përputhje me ligjin. Ne nuk kemi asnjë përgjigje e vetme si komunë, sepse investime kapitale kaloni nëpër ministrinë e linjës. Ne siguruam një vend për të ndërtuar dy shkolla të reja, jo një. Problemi është në ministri dhe në Qeveria sepse ata nuk siguruan fonde për ndërtimin. Në këtë shkollë ne arritëm të rindërtojmë kursimet me ndihmën e drejtorit “Objektet sanitare, aksesi, për të vendosur tabela të zgjuara”, tha ai Dimitrievski.

Dimitrievski vuri në dukje se për të zgjidhur këtë problem ata do të shkojnë vetëm tek komuna.

“Ne porositëm një projekt të ardhshëm, një projekt ndërtimi, ne kemi vendin, ne do të parashikojmë para në buxhetin bazë të komunës, do të fillojmë themelet. Nëse shteti nuk ka kuptim që do të ndërtojmë së bashku me qytetarët dhe me të huajt donatorë, ne do ta zgjidhim këtë problem. Dhe le ta politizojnë atë”, shtoi Dimitrievski.