Plani i Donald Trump, nëse rizgjidhet si president i SHBA-së në vitin 2024, është të dëbojë miliona njerëz në vit dhe të mbajë ata që presin deportimin në kampe të mëdha, raportoi sot New York Times (NYT), duke cituar disa ish ndihmës të Trump.

Gazeta tha se planet e Trump janë “një sulm ndaj imigracionit në një shkallë të paprecedentë në historinë moderne amerikane” dhe shtoi se ato synojnë të dëbojnë edhe ata që kanë jetuar në Shtetet e Bashkuara për dekada.

Ai shtoi se Trump thuhet se do të rivendoste një ndalim hyrje për njerëzit nga disa vende me shumicë myslimane dhe se administrata e tij do të refuzonte kërkesat për azil bazuar në pretendimet se emigrantët kanë sëmundje ngjitëse.

Trump kërkon të përshpejtojë dëbimet pa seanca dëgjimore, shkruan New York Times.

Ish-presidenti njoftoi në shtator se do të nisë “operacionin më të madh të dëbimit të brendshëm në historinë amerikane të modeluar sipas Eisenhower”, duke aluduar në “Operacionin Wetback” të vitit 1954, i cili përfshinte ndalimin dhe dëbimin e emigrantëve meksikanë.

Përveç kësaj, plani i supozuar i Trump është të kontrollojë aplikantët për viza për pikëpamjet e tyre ideologjike, por gjithashtu t’i japë fund statusit të përkohshëm të mbrojtur për njerëzit nga vende të caktuara që konsiderohen të pasigurt.

Në të njëjtën kohë, sipas gazetës, Trump do të përpiqet të heqë të drejtën e shtetësisë për foshnjat e prindërve pa dokumente që kanë lindur në Shtetet e Bashkuara.

Donald Trump është kandidati kryesor për nominimin presidencial republikan në vitin 2024 dhe ka të ngjarë të përballet sërish me presidentin aktual Joseph Biden.

By vull