E jashtëzakonshme/Si ndihmoi Zaev gjatë krizës së vërshimeve dhe si nuk ndihmon Mickoski tash gjatë krizës së virusit Korona

4 min read

Në gusht të vitit 2016, fshatrat Stajkovc, Smilkovci, Haraqinë dhe vendbanimet e tjera më të vogla në Shkup u përmbytën nga reshjet e mëdha të shiut. Përmbytjet morën jetën e 22 njerëzve në mesin e këtyre vendbanimeve. Riparimi i dëmeve zgjati gjatë gjithë gushtit dhe shumë institucione dhe qytetarë dhe politikanë morën pjesë në operacionin për pastrimin e zonave të përmbytura dhe prishjen e ndërtesave, si dhe qytetarë dhe politikanë që dolën në terren për shkaqe humanitare dhe ndihmuan për të bërë jetën më të lehtë për përmbytjet. qytetarët.

Dhe kishte shumë për të bërë, qindra shtëpi të përmbytura, mijëra hektarë fusha pjellore, mobilje të shkatërruara dhe familje me viktima. Por të vetëdijshëm se të gjitha vuajtjet tejkalohen lehtësisht të përbashkëta dhe me ndihmë, shumë zyrtarë të partisë së atëhershme opozitare LSDM dolën çdo ditë për të ndihmuar në riparimin e dëmit. Fotografi nga atëherë dhe sot dëshmojnë angazhimin e politikanëve ndaj përgjegjësisë së tyre qytetare në situata krize. LSDM atëherë nuk e përdori mjerimin njerëzor për të përfituar politikisht, me goditje të ulëta ose për të krijuar lajme të rreme për situatën dhe aftësinë e institucioneve shtetërore. Diçka që VMRO ka bërë kohët e fundit po përpiqet të shënojë disa pikë, megjithëse nuk ka vend për këtë.

Një sjellje e tillë e opozitës në vitin 2016 ka demonstruar një qëndrim të ndryshëm ndaj atyre që nuk kanë fuqi në fuqi, që nëse vërtet duan të ndihmojnë, ata mund ta bëjnë këtë në mënyra të ndryshme. Ai gusht i pafat dhe kreu i LSDM-së Zoran Zaev shtrëngoi duart dhe me një grup të afërmve të tij shkuannëpër zonat e përmbytura dhe së bashku me vendasit, të prekur nga stuhia, ndihmuan me aktivitetet fizike që ishin të nevojshme. Hristijan Mickovski tani ka të njëjtën mundësi dhe përgjegjësi në një krizë tjetër, e cila gjithashtu merr jetë njerëzore, duke kërcënuar se do të infektojë një pjesë të madhe të popullatës dhe numri i vdekjeve do të rritet në mënyrë dramatike. Sidoqoftë, ndërsa virusi korona po rrezikon tërë botën dhe po teston sistemin tonë shëndetësor, si dhe solidaritetin, nuk është arsye e mjaftueshme që VMRO të angazhohet në mënyrë konstruktive në trajtimin e krizës shëndetësore.

Që nga ajo kohë, veprimi i Zaevit, në atë kohë kryetari i komunës së Strumicës, do të mbahet mend pasi punësoi 100 punonjës të administratës komunale që mbërritën në rajonin e përmbytjes së Shkupit me makineritë dhe pajisjet e plota për të ndihmuar banorët e rrezikuar më shpejt dhe masivisht. banorët. Kjo do të thotë që ai ndjehej i detyruar, edhe pse pozita e kryetarit të partisë dhe kryetarit të një komune tjetër nuk kërkonte që ai të dilte midis qytetarëve të përmbytur dhe të kontribuonte. Sigurisht në kohë krize çdo ndihmë është e mirëpritur, prandaj angazhimi i tij dhe i palës për pasojat e përmbytjeve.

Pastaj Mickoski doli me një sërë masash që janë praktikisht të papërshtatshme në këtë fazë, dhe në fund ai akuzoi sekretarin e përgjithshëm të qeverisë, Dragi Raskovski, të cilin e fajësoi për krim financiar në organizimin e transportit ajror të qytetarëve për në Maqedoninë Veriore.

Fakti që VMRO nuk dëshiron të angazhohet me ndershmëri dhe me të vërtetë konstruktive për të ndihmuar institucionet shtetërore që punojnë pa u lodhur, rikonfirmon supozimet që Mickoski vetëm synon të kritikojë në mënyrë të pabazë, duke krijuar lajme të rreme në mediat e partisë së tyre dhe për votuesit e gjykatës, megjithëse shteti aktualisht është larg nga një zgjedhje. Por sjellja e tyre çnjerëzore dhe jotolerante nuk duhet të ndikojë në efikasitetin e institucioneve qeveritare.

Duke parë sondazhin e fundit të Detektorit, është e qartë se qytetarët nuk duan ndarje politike në kohë krize, ato të promovuara nga VMRO. Si rezultat, rreth 82 përqind e të anketuarve besojnë te ministri Venko Filipce, një besim i pakuptueshëm nga një politikan, por i besuar nga mjekët dhe sistemi dhe mbi 90 përqind thanë se mbështesin masat, rekomandimet dhe ndalimet e qeverisë. Me një fjalë, faktet mohojnë gjithçka që VMRO vë në opinion si gënjeshtër.