Më shumë se 500 njerëz vdiqën në bombardimin e mbrëmshëm të një spitali në Gaza, i cili shkaktoi anulimin e samitit të planifikuar të Biden me liderët arabë në Aman. Menjëherë pas bombardimit në spital, udhëheqësi palestinez Mahmoud Abbas, i cili ishte tashmë në Aman, tha se ai po tërhiqej nga samiti dhe do të kthehej në Bregun Perëndimor.

“Janë marrë disa vendime ndërkombëtare për të mbrojtur popullin tonë, por nuk janë zbatuar sepse Amerika nuk dëshiron t’i zbatojë. Ky agresion ndaj popullit tonë duhet të ndalet dhe këto krime duhet të marrin fund. Ne nuk do të lejojmë një katastrofë tjetër në shekullin 21 dhe nuk do të pranojmë një tjetër shpërngulje të popullit tonë. Populli ynë do të qëndrojë i palëkundur në taktin e tij, ne nuk do të largohemi, nuk do të largohemi dhe nuk do të largohemi”, tha presidenti palestinez Mahmud Abbas. 

E pa mbërritur ende në Tel Aviv, vizita e Presidentit të SHBA Joe Biden për të riafirmuar mbështetjen e fortë të SHBA për Izraelin dhe angazhimin e Uashingtonit për të mbrojtur civilët palestinezë, kërcënon të vonohet.

“Bota e sheh atë mbështetje dhe moralin që ju demonstruat qartë që nga momenti kur Izraeli u sulmua. Ju keni vënë saktë një vijë të qartë midis forcave të qytetërimit dhe forcave të barbarisë. Ju e përshkruani atë që bëri Hamasi si “e keqe e pastër”. Kjo është pikërisht ajo”, tha Netanyahu. 

Dhe ndërsa përpjekja e Biden për t’u paraqitur si ndërmjetës i paqes nuk po shkon sipas planit, Hamasi dhe Izraeli po fajësojnë njëri-tjetrin për bombardimin e spitalit, të cilin qindra palestinezë e përdorën si strehë nga bombardimet izraelite. Hamasi mori menjëherë përgjegjësinë për sulmin ndaj Izraelit, ndërsa Tel Avivi publikoi një sërë videosh dhe mesazhesh që pretendonte se zbuluan se raketa që goditi spitalin ishte lëshuar nga Xhihadi Islamik Palestinez.

“Sipas inteligjencës sonë, Hamasi pa raportet, arriti në përfundimin se ishte një raketë e humbur nga Xhihadi Islamik dhe vendosi të nisë një fushatë globale për të fshehur saktësisht atë që ndodhi. Ata shkuan deri aty sa shtuan numrin e viktimave. Ata e kuptuan qartë se një raketë e humbur e Xhihadit Islamik goditi spitalin”, tha Admirali Daniel Hagari – Forcat e Mbrojtjes së Izraelit.

Me këtë deklaratë është pajtuar edhe presidenti amerikan.

“Isha thellësisht i pikëlluar dhe i zemëruar për shpërthimin e djeshëm në një spital në Gaza. Në bazë të asaj që kam parë, kjo duket se është bërë nga pala tjetër, jo nga ju. Por kjo nuk është e qartë për shumë njerëz. Kështu që ne kemi shumë punë për të bërë për ta zgjidhur atë, shumë gjëra”, konfirmoi Biden. 

Është tashmë e qartë se synimet e përshkruara nga presidenti amerikan përpara vizitës së tij në rajon do të jenë të vështira për t’u arritur. Diplomacia kërkon bisedë dhe biseda kërkon një nivel të caktuar besimi. Plani ishte të përdorte vëmendjen globale të krijuar nga vizita e presidentit për të bindur Izraelin që të lejonte hapjen e korridoreve humanitare dhe zonave të sigurta në Gaza, të cilat Biden shpresonte se do të krijonte mjaftueshëm besim midis dy palëve për të hapur negociatat për lirimin e pengjeve. Seria e ngjarjeve të shkaktuara nga bombardimi i mbrëmshëm në spital i lënë atij hapësirë ​​shumë të kufizuar për manovrim diplomatik.

By vull