Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Escobar: Dodik mund të ndryshojë mendje dhe të heqë dorë nga planet e tij

2 min read

I dërguari i posaçëm i SHBA për Ballkanin Perëndimor Gabriel Escobar u tha gazetarëve në Sarajevë të hënën se ekzistonte ende mundësia që Milorad Dodik të braktiste planet e tij secesioniste, duke shmangur kështu sanksionet e mundshme.

“Jam i lumtur që pata një takim produktiv me Dodikun, ku ai hapi mundësinë e tërheqjes së të gjitha ligjeve që do të dobësonin institucionet e shtetit të BiH,” tha Escobar menjëherë pas takimit me Dodik dhe dy anëtarë të tjerë të Presidencës së BiH më parë. atë ditë dhe më pas me anëtarët e kryesisë së dy dhomave të Parlamentit të BeH.

Duke bërë këtë, Escobar aludoi për faktin se parlamenti i RS kishte marrë tashmë një vendim për të krijuar një agjenci entiteti droge, duke deroguar nga roli që një agjenci e tillë ka në nivel shtetëror. Dodik më pas njoftoi miratimin e një sërë ligjesh të ngjashme, të tilla si ato që do të sfidonin funksionimin e Forcave të Armatosura të BiH, gjyqësorin në nivel shtetëror dhe mbledhjen uniforme të taksave dhe detyrimeve doganore.

Pas takimit me Escobarin më herët gjatë ditës, vetë Dodik u tha gazetarëve se, pavarësisht presionit amerikan, ai nuk po hiqte dorë nga planet e tij, por tregoi se po shqyrtonte disa korrigjime. Kështu, për herë të parë, ai përmendi mundësinë që, në vend që të këmbëngulte për shfuqizimin e Forcave të Armatosura të BiH, të propozonte reduktimin e tyre duke ulur kostot e mbrojtjes.

Duke komentuar bisedimet me politikanët e BiH deri tani, Escobar tha se gjëja më e rëndësishme ishte se të gjithë ranë dakord se kriza aktuale politike nuk duhet të çojë në një luftë të re në vend.

“Nuk është një mesazh që do ta dëgjoni vetëm nga ata udhëheqës që takova sot, është një mesazh që do ta dëgjoni gjithashtu nga krerët nga rajoni,” tha Escobar, duke shtuar se ruajtja e BiH si një shtet i vetëm dhe sovran nuk ka alternativë.

Ai u bëri thirrje të gjithëve që të punojnë në përdorimin e potencialit ekonomik të BiH dhe të rajonit, në vend që të shpenzojnë energji për konflikte të pafrytshme politike dhe që Bashkimi Evropian ta njohë këtë potencial në të njëjtën kohë, i cili do të ishte një shtysë shtesë për integrimin evropian.

Vizita e Eskobarit në BeH do të vazhdojë deri të mërkurën dhe përveç në Sarajevë, ai do të qëndrojë edhe në Banja Luka.