Përderisa shumë punëtorë në vend luftojnë për të mbijetuar me një pagë minimale prej 20 mijë denarë, ka edhe nga ata që fitojnë shumë para, por prandaj punojnë si milingona gjatë gjithë ditës.

Një prej tyre janë ekskavatorët, të cilët aktualisht janë më të kërkuarit në tregun e punës dhe që paguajnë një çmim për shërbimet e tyre.

Denar ka biseduar me 48-vjeçarin Zoran nga Shkupi, i cili ka dy ekskavatorë – një i vogël dhe një i madh.

Ai thotë se nuk e heq dot kokën nga puna, pasi ka shumë telefonata nga kompanitë e ndërtimit dhe kryesisht nga privatët.

“Unë punoj me ekskavatorët nga mëngjesi në mbrëmje, e ndonjëherë edhe gjatë natës. Mund të mburrem se fitoj rreth 30.000 denarë në ditë vetëm me ekskavatorë dhe shitje rëre. Nuk kam kohë t’i shpenzoj paratë, thjesht i depozitoj në bankë – tha me shaka bashkëbiseduesi ynë.

Ai shton se nuk do të pranonte kurrë të punonte me pagë nën 3000 euro, sepse ky është minimumi që i duhet për të përballuar shpenzimet e derivateve, mirëmbajtjes dhe amortizimit të makinerive.

“Ne ekskavatorët jemi në mungesë në vend. Nuk ka mjaft njerëz të kualifikuar dhe me përvojë që dinë të punojnë me këto makina. Prandaj çmimin mund ta vendosim si të duam”, thotë ai.

Nga ana tjetër, shumë kompani publikojnë reklama në të cilat kërkojnë ekskavatorë dhe u ofrojnë pagë mujore deri në 2000 euro.

Por sipas bashkëbiseduesit tonë me përvojë, nuk mjafton të tërheqësh më të mirët në këtë fushë.

“Personalisht nuk do të pranoja të punoja me një pagë fikse, sepse mund të fitoj më shumë vetë. Plus, nëse punoj në një kompani, duhet t’u përmbahem rregullave dhe afateve të tyre dhe kjo nuk më shkon”, thotë Zoran.

Ai beson se ekskavatorët meritojnë të kenë një standard të lartë jetese, sepse janë përgjegjës për realizimin e projekteve të rëndësishme ndërtimore.

“Pa ne nuk do të kishte një ndërtesë të vetme, asnjë rrugë të vetme, asnjë urë të vetme”. Ne jemi ata që i ndryshojmë fytyrën qytetit dhe vendit. Prandaj nuk duhet të çuditeni pse fitojmë mirë”, përfundon bashkëbiseduesi ynë.

By vull