Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Euro u forcua, inflacioni në eurozonë arriti në rekord

3 min read
Në tregjet globale, dollari ra kundrejt një shporte valutash javën e kaluar, me euron duke u larguar nga niveli më i ulët 20-vjeçar, pasi Banka Qendrore Evropiane mund të rrisë sërish në mënyrë agresive normat e interesit për shkak të inflacionit të lartë.

Pas dy javësh fitimesh të forta, dollari ra ndaj një shporte valutash javën e kaluar. Megjithatë, në fillim të javës nuk dukej se situata do të zhvillohej në atë drejtim.

Paundi britanik nën presion

Indeksi i dollarit thyen, për herë të parë në 20 vjet, mbi nivelin e 114 pikëve, gjë që ishte kryesisht pasojë e dobësisë së monedhës britanike. Paundi u ul në nivelin më të ulët rekord prej 1,0327 dollarë të hënën, pasi plani ekonomik i qeverisë së re ngriti frikën e tregut se financat publike të Britanisë do të mbingarkoheshin.

Qeveria e re njoftoi ulje taksash dhe stimuj investimesh për të mbështetur ekonominë, të cilën do ta financonte me borxhin më të madh që nga viti 1972. Por kritikët thonë se këto masa ekonomike do të përfitojnë të pasurit dhe se borxhi publik do të rritet në një kohë të rritjes së normave të interesit.

Banka qendrore britanike rriti normat e interesit me 0.50 pikë përqindjeje për të shtatën seancë radhazi një javë më parë dhe tha se ekonomia ndoshta është tashmë në recesion.

Megjithatë, në gjysmën e dytë të javës paundi u rikuperua, falë ndërhyrjeve të bankës qendrore në tregun e obligacioneve për stabilizimin e yield-eve dhe mesazheve se do të bëjë gjithçka për të stabilizuar kursin e këmbimit. Falë kësaj, paundi u kthye mbi nivelin e 1.11 dollarëve deri në fund të javës.

Euro u forcua, inflacioni në eurozonë arriti në rekord

Situata me euron u zhvillua në mënyrë të ngjashme. Kryesisht për shkak të turbullirave në monedhën britanike, çmimi i euros u ul në fillim të javës në vetëm 0,9528 dollarë, një nivel i ri i ulët në 20 vjet. Megjithatë, euro më vonë rikuperoi të gjitha humbjet dhe u forcua kundrejt monedhës amerikane në baza javore.

Rritja e euros është falë pritjeve që Banka Qendrore Evropiane (BQE) do të rrisë sërish normat bazë të interesit me 0.75 pikë përqindjeje në takimin e tetorit, pasi inflacioni në eurozonë nuk ulet.

Kjo u tregua fillimisht nga fakti se në shtator inflacioni në Gjermani u hodh në 10.9 për qind, që është niveli më i lartë që nga viti 1996 dhe dukshëm më i lartë se sa pritej. Më pas të premten u raportua se inflacioni në eurozonë arriti në 10 për qind në shtator, një nivel i ri rekord që nga ekzistenca e bllokut.

Megjithatë, përveç BQE-së, Fed ka të ngjarë të vazhdojë të rrisë në mënyrë agresive normat e interesit, ndaj mbetet të shihet se si do të zhvillohet situata në javët në vijim.

Dollari u forcua me 17 për qind këtë vit

Në tremujorin e tretë, euro u dobësua me 6.5 për qind kundrejt dollarit, rënia e saj më e madhe tremujore që nga fundi i vitit 2016.

Në raport me monedhën japoneze, dollari u forcua me 6.7 për qind në tremujorin e tretë dhe në raport me paundin britanik me 8.3 për qind.

Që nga fillimi i vitit, dollari ka fituar rreth 17 për qind kundrejt një shporte valutash dhe është në rrugën e duhur për fitimin e tij më të madh vjetor që prej të paktën viteve 1970.