Komunat si Tetova dhe Negotina në vitin 2020 do të kenë kufizime të ujit të pijshëm për orë të tëra (Video)

vull

Përqindja e ujit të pa arkëtuar në sistemet e furnizimit me ujë në vend vitin e kaluar ishte 64,64% e sasisë totale të ujit të pijshëm të prodhuar. Ndërsa në disa komuna, siç është Shkupi, miliona metra kub ujë humben në tubacione të shkatërruara me ujë dhe lidhje të paligjshme, disa komuna në vend kanë mungesë të ujit të pijshëm dhe kufizime në furnizimin me ujë të popullatës.

Water4Change, si projekt për mbrojtjen dhe zbatimin e të drejtës për ujë dhe kanalizime, aktualisht po punon në një fushatë për të rritur ndërgjegjësimin për problemet e furnizimit me ujë në Maqedoninë e Veriut. Përmes prezantimeve grafike informuese dhe videove në faqen e tyre në Facebook, Water4Change po përpiqet të përshkruaj problemet reale me të cilat përballen qytetarët e Maqedonisë me ujin e pijshëm.

Në rastin e Negotinës, qytetarët shpesh përballen me mungesë dhe kufizime të ujit çdo vit nga qershori deri në shtator. Kufizimet e ujit në Negotinë ndonjëherë zgjasin deri në 12 orë në ditë, ndërsa popullata rurale në këtë rajon ndonjëherë përdor ujin nga Vardari, gjë që pastaj shkakton probleme sanitare, thonë nga Water4Change.

Problem të veçantë me dispozicion e ujit të pijshëm ka Tetova që furnizohet nga katër burime lartë në Malin Sharr. Zgjerimi urban i këtij qyteti, pa zhvilluar paralelisht rrjetin e ujësjellësit, si dhe ngrirjen e burimeve në muajt e dimrit, i lë banorët e Tetovës dhe rrethinës pa ujë të pijshëm ose me aplikimi të kufizimeve. Disa banorë nga rrethina e Tetovës nuk kanë qasje të vazhdueshme në ujë të pijshëm deri në gjashtë muaj të vitit.

Step 2: Include the JavaScript SDK on your page once, ideally right after the opening body tag.

Ardita Asani në videon e postuar në faqen në Facebook të Water4Change e shpjegon problemin me mungesën e ujit të pijshëm në shtëpinë e saj dhe se si ajo e banorët e tjerë nga rrethi i Tetovës vijnë deri te uji i pijshëm për të përmbushur nevojat e tyre.

Ndërsa qytetarët e Tetovës dhe Negotinës në muaj të caktuar nuk kanë asnjë pikë të vetme ujë të pijshëm në shtëpitë e tyre, të dhënat e Komisionit rregullator për energjetike dhe shërbime të ujit tregojnë se sistemet e furnizimit me ujë në vend vetëm në vitin 2019 kishin ujë jo të arkëtuar prej 175,349,029 metër kub, gjë që do të ishte e mjaftueshme që këto dy komuna të kenë shumë ujë të pijshëm në vitet e ardhshme, e ndoshta edhe dekada. Një pjesë e këtij uji të humbur në ujërat bashkiake është rezultat i humbjeve fizike të ujit, lidhjeve të paligjshme, pasaktësive të matësve të ujit dhe gabimeve në trajtimin e të dhënave, si dhe konsumi ligjor i pa faturuar, siç është uji i përdorur për ujitje të hapësirave publike, shatërvanëve dhe çezmave.

Water4Change theksojnë disa nga problemet kryesore në furnizimin me ujë në vend: mungesa e ujit të pijshëm (81% e njerëzve në Maqedoni kanë qasje në ujë të pastër dhe të sigurt për pije), cilësia e dobët e ujit, mungesa e furnizimit me ujë dhe infrastruktura sanitare, mungesa e ujit për pirje për shkak të ndërtimit të hidrocentraleve, ndotja e ujërave për larje dhe lumenjve, si dhe mungesa e shatërvanëve publikë dhe tualeteve publike.

Next Post

Takim i Kryetarit Xhaferi me ambasadorin e Republikës së Rumanisë, SH.T. Viorel Stanilla

Në takimin e sotëm të Kryetarit të Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut Talat Xhaferi me ambasadorin roman SH.T. Viorel Stanilla, u potencua bashkëpunimi i deritanishëm miqësor dhe konstruktiv ndërmjet dy vendeve dhe në këtë drejtim, Kryetari Xhaferi falënderoi për mbështetjen e deritanishme të madhe që Republika e Rumanisë […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: