Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Nuk duan të dalin në pension: Gjashtë mijë qytetarë mbi moshën 64 vjeç vazhduan të punojnë

2 min read

Gjashtë mijë qytetarë mbi moshën 64 vjeç, sipas zgjidhjes aktuale ligjore, vazhduan të punonin, në vend që të dilnin në pension dhe të zëvendësoheshin nga staf i ri dhe kompetent. Zgjidhja e re ligjore që do të miratohej parashikon që zgjatja në 67 vjet të jetë e vlefshme vetëm në shëndetësi dhe arsim të lartë, nëse ka mungesë të personelit, tha Ministrja e  Punës dhe Politikës Sociale, Jagoda Shahpaska.

Kur, sipas reformave në administratën publike, nuk ka nevojë për staf, tha ajo në emisionin “Top Topic” në TV Telma, ato pozicione as nuk do të plotësohen.

“Administratorët duhet të jenë 64 vjeç, shoqëria nuk ka nevojë për administratorë klasikë për të vazhduar punën,” tha Shahpaska.

Ai vuri në dukje se ligji që nuk është miratuar ende parashikon pensionin në 64 vjet dhe 15 vjet shërbim, dhe gratë mund të dalin në pension në 62 vjet, nëse shprehin vullnetin e tyre, në përputhje me Ligjin për Sigurimin Pensional dhe Invalidor.

Lidhur me pensionin në sektorin privat, ministri tha se kjo i nënshtrohet një marrëveshjeje ndërmjet të punësuarit dhe punëdhënësit. Nëse ka nevojë për një punëdhënës në sektorin real, punonjësi mund të vendos pensionin e tij në pritje dhe të punësohet nëse dëshiron. Isshtë një e drejtë individuale, shtoi Shahpaska, por numri i njerëzve në sektorin real është shumë i vogël, dmth këto janë përjashtime që duan të vazhdojnë të punojnë pas 64 vjetësh.