Shkupi shënon 58 vjetorin e tërmetit katastrofik

vull

Shkupi sot do të shënojë 58 vjetorin e tërmetit katastrofik në vitin 1963, kur u zgjua në gërmadha nën të cilat 1.070 njerëz humbën jetën dhe 3.000 u plagosën.

Edhe këtë vit, për shkak të pandemisë së kurorës, shënimi do të bëhet sipas masave të rrepta të protokollit.

Tradicionalisht, në orën 10 të mëngjesit, përpara Monumentit të viktimave nga tërmeti katastrofik në Varrezat e Qytetit në Butel, delegacionet zyrtare dhe përfaqësuesit e institucioneve do të vendosin lule. Lule do të vendosen nga kryetari i Qytetit të Shkupit, Petre Shilegov dhe një delegacion i Këshillit të Qytetit të Shkupit.

Tërmeti katastrofik në Shkup ndodhi më 26 korrik të vitit 1963 në orën pesë e 17 minuta, ndërsa dridhje më të vogla kishte deri në orën pesë e 43 minuta. Nga tërmeti u shkatërruan 15.800 ndërtesa dhe u dëmtuan 28.000 të tjera. Mbi 200.000 persona mbetën pa kulm mbi kokë.

Nga tragjedia e Shkupit u trondit dhe u angazhua e gjithë bota. Kryqi i Kuq Ndërkombëtar bëri apel te të gjitha organizatat për ushqime për fëmijët e Shkupit. Unioni implementar dërgoi rekomandim deri te të gjitha parlamentet dhe qeveritë që të ndihmojnë në rindërtimin e qytetit. Organizatat humanitare në shumë vende u përfshinë në mbledhjen e ndihmave për Shkupin. Kështu, Shkupi u bë qytet i solidaritetit ndërkombëtar.

Next Post

Ja sa pritet në vendkalimet kufitare të RMV-së

Për shkak të fluksit të shtuar të automjeteve në vendkalimin kufitar “Tabanoc”, për të hyrë në vend pritet rreth 30 minuta. Në pikat e tjera kufitare, nga pala maqedonase, nuk ka më vonesa, informojnë nga Lidhja Auto-Moto e Maqedonisë. Intensiteti i trafikut në rrugët jashtë zonave urbane po zhvillohet normalisht, […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: