Edhe pse në “Volvo” gjetën lidhje me një model më të vjetër, fakt është se ky është ende minivëllimi i parë i prodhuesit suedez. Por edhe ky informacion duhet marrë me pak kripë.

 

Si fillim, Volvo njoftoi EM90-n e ri si një pasardhës shpirtëror të Duett-it shumë të suksesshëm të vitit 1953, por si një mjet i gjithanshëm shpërndarjeje i disponueshëm në një sërë versionesh të ndryshme dhe madje edhe si një i konvertueshëm.

Për më tepër, “EM90” është një “Volvo” vetëm në kuptimin e dizajnit. Gjithçka tjetër vjen nga Kina, konkretisht modeli “009” i markës kineze “Zeekr”, i cili gjithashtu është në pronësi të të njëjtit pronar – kompanisë “Geely”. Çdo gjë tjetër është jashtëzakonisht e mirë dhe mjaft e ndërlikuar.

Kështu, “EM90” është estetikisht shumë më i suksesshëm se binjaku i tij kinez. Mbi të gjitha, ajo karakterizohet nga një stil më i qetë me detaje të integruara mirë nga shkolla suedeze e dizajnit. Në pjesën e përparme ka drita dhe maskë dalluese, anash rripat e vendosur mirë me diametër 20 inç dhe në pjesën e pasme versioni më i thjeshtë i mundshëm i parakolpit me dyer të prera vertikalisht.

Tashmë pamja e jashtme tregon qartë se është një kryqëzor, mjediset bazë të të cilit janë komoditeti i drejtimit dhe fjalë për fjalë atmosfera e një dhome ndenjeje. Në kabinë hyhet përmes dyerve të mëdha rrëshqitëse në secilën anë të automjetit, dhe brenda ka një kabinë me gjashtë ulëse në tre rreshta. Secili prej tyre është i lëvizshëm në të gjitha drejtimet dhe ofron rehati të klasit të parë.

Në të vërtetë, ekrani që zbret nga çatia është 15.6 inç, pra me dyfishin e diagonales së asaj të “BMW Series 7”, por mjafton për të ofruar argëtim gjatë udhëtimit. Ekrani i informacionit argëtues është minimalisht më i vogël (15,4″), dhe kabina është dixhitale. Është e rëndësishme që “EM90” të bëhet lehtësisht një dhomë takimesh, një zyrë ose një dhomë gjumi. Në këtë ndihmon edhe ndriçimi i ambientit, por edhe sistemi audio perfekt “HiFi” me 21 altoparlantë dhe firmën e “Bowers & Wilkins”.

Dhe ndoshta më e mira nga të gjitha, Volvo e projektoi këtë produkt në mënyrë të ndjeshme. Shembulli më i mirë i kësaj është disku. Nga njëra anë, (në pjesën e pasme) është instaluar një motor elektrik 200 kW/272 hp që i shtyn rrotat e pasme të kësaj kutie nga 5.2 metra në 100 km/h për 8.3 sekonda dhe kështu me radhë në 180 km/h. Asnjë fuqi e humbur, thjesht.

Nga ana tjetër, është instaluar një bateri e madhe me një kapacitet prej 116 kWh, kështu që pavarësisht formës mosmirënjohëse, autonomia është e shkëlqyer. “Volvo” thekson se autostrada është mbi 738 km sipas standardit “CLTC”, dhe karikimi nga 10 në 80% zgjat vetëm 30 minuta. Sigurisht, është realiste të presësh performancë më të fuqishme me dy motorë elektrikë për përdoruesit më kërkues.

Për të përsëritur, Volvo më i madh shtrihet në 5,206 mm në gjatësi, 2,024 mm në gjerësi dhe 1,859 mm në lartësi. Ajo peshon si BMW-ja më e rëndë, mbi 2.7 tonë. Aktualisht ofrohet ekskluzivisht në Kinë dhe kushton pak më shumë se 818,000 ¥, ose pak më pak se 105,000 €.

 

 

 

By vull