Slot Thailand
Slot Thailand
Toto Macau
Slot88
Slot Ovo
Slot Ovo
Anti Rungkad
Depo Slot
Slot Jp
Slot Zeus
Mpo Slot
Gazetarët dhe politikanët spiunoheshin nga një softuer tjetër i një kompanie pak të njohur izraelite - Koha News
Gazetarët dhe politikanët spiunoheshin nga një softuer tjetër i një kompanie pak të njohur izraelite 1

Softueri spiunazhi nga një kompani pak e njohur izraelite u përdor për të gjurmuar gazetarë, politikanë dhe anëtarë të organizatave të shoqërisë civile në tre kontinente, studiues nga firma e mjekësisë ligjore dixhitale Citizen Lab dhe Ekipi i Inteligjencave të Kërcënimeve të Microsoft, të gjetur në një raport të detajuar mbi kompaninë izraelite QuaDream të publikuar. këtë javë. Ndonëse e themeluar në vitin 2016, kjo kompani ka mbetur pothuajse e panjohur deri më sot.

Kompania thuhet se u shet qeverive një platformë mbikëqyrjeje të quajtur Reign. Microsoft e përshkroi Reign si “një grup shfrytëzimesh, malware dhe infrastrukturë të krijuar për të nxjerrë të dhëna nga pajisjet celulare”. Me sa duket për të shmangur kontrollet dhe mbikëqyrjen e eksportit, kompania i shet produktet e saj jashtë Izraelit përmes një firme me bazë në Qipro të quajtur InReach.

“QuaDream operon me një prani minimale publike, pa uebfaqe, mbulim të gjerë mediatik ose prani të mediave sociale”, sipas raportit të Citizen Lab. “Punonjësit në QuaDream thuhet se janë udhëzuar të përmbahen nga përmendja e punëdhënësit të tyre në mediat sociale.”

Studiuesit e Microsoft arritën të zbulojnë dy mostra spyware në pajisjet iOS, të cilat i quajtën KingsPawn dhe të cilët i lidhën me QuaDream. Ata ndanë mostrat me Citizen Lab, i cili i përdori ato për të zbuluar spyware në pajisjet e pesë viktimave në Amerikën e Veriut, Evropë, Azinë Qendrore, Azinë Juglindore dhe Lindjen e Mesme. Citizen Lab përcaktoi gjithashtu se “sistemet QuaDream”, duke përfshirë serverët e marrjes së të dhënave, funksionojnë nga Bullgaria, Republika Çeke, Hungaria, Gana, Izraeli, Meksika, Rumania, Singapori, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Uzbekistani.

Citizen Lab identifikoi gjithashtu gjurmë të një shfrytëzimi pa klikim që besohet se është përdorur për të vendosur spyware në versionet 14.4 dhe 14.4.2 të iOS. Shfrytëzimi përdor ftesa kalendarike që janë të padukshme për pronarin e llogarisë dhe pas instalimit, spyware përpiqet të mbulojë gjurmët e tij për të parandaluar zbulimin. Shfrytëzimet pa klikim infektojnë pajisjen pa asnjë ndihmë nga përdoruesi.

Studiuesit zbuluan se një nga mostrat e zbuluara nga Microsoft hapi derën për një sërë aktivitetesh të mbikqyrjes, duke përfshirë gjurmimin e vendndodhjes, përdorimin e kamerës së pajisjes dhe aksesin në skedarë.

Ashtu si spyware të tjerë të ngjashëm me pagesë, ky ka një sërë aftësish nga regjistrimi i thirrjeve audio dhe mjediseve duke përdorur një mikrofon, deri te aftësitë më të avancuara të kërkimit të telefonit.

QuaDream, i cili u themelua nga një ish-zyrtar i ushtrisë izraelite dhe dy ish-punonjës të prodhuesit të njohur të spyware-ve Pegaz NSO Group, ishte pak i dëgjuar deri vonë.

Një hetim i Reuters zbuloi vitin e kaluar se spyware-i i kompanisë shfrytëzonte një të metë sigurie në produktet e Apple dhe në një raport të botuar dhjetorin e kaluar , Meta zbuloi se kishte hequr rreth 250 llogari të rreme në Facebook dhe Instagram “të lidhura me Quadream” që po testonin mundësitë për të eksploroni lloje të ndryshme të dhënash, duke përfshirë mesazhet, imazhet, skedarët video dhe audio, si dhe vendndodhjen gjeografike nga pajisjet Android dhe iOS.

By vull