Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Gjermania dëshiron të tërheqë 400,000 punëtorë të huaj të kualifikuar çdo vit

2 min read

Qeveria e re e koalicionit të Gjermanisë dëshiron të tërheqë 400,000 punëtorë të kualifikuar nga jashtë çdo vit për të trajtuar çekuilibrat demografikë dhe mungesat e fuqisë punëtore në sektorë kyç që rrezikojnë të dëmtojnë rimëkëmbjen nga pandemia e koronavirusit.

“Mungesa e punëtorëve të kualifikuar është bërë aq serioze në këtë moment sa po ngadalëson në mënyrë dramatike ekonominë tonë,” tha për WirtschaftsWoche Christian Durr, kreu parlamentar i Demokratëve të Lirë.

“Ne mund të kontrollojmë problemin e një fuqie punëtore të plakur me një politikë moderne imigracioni. “Ne duhet të arrijmë kufirin e 400,000 punëtorëve të kualifikuar nga jashtë sa më shpejt të jetë e mundur.”

Kancelari Olaf Scholz i Social Demokratëve, Demokratëve të Lirë të Durrësit dhe të Gjelbërve ranë dakord në një marrëveshje koalicioni për masa të tilla si një sistem pikësh për profesionistët jo-BE dhe rritja e pagës minimale të vendit në 12 euro në orë për ta bërë Gjermaninë një destinacion më tërheqës. .

Instituti Gjerman për Ekonominë vlerëson se fuqia punëtore do të tkurret me më shumë se 300,000 këtë vit pasi ka shumë punëtorë të moshuar që dalin në pension nga të rinjtë që hyjnë në tregun e punës.

Ky hendek pritet të rritet në më shumë se 650,000 deri në vitin 2029, duke lënë një mungesë të akumuluar të njerëzve të aftë për punë në vitin 2030 prej rreth 5 milionë. Numri i gjermanëve të punësuar u rrit në pothuajse 45 milionë vitin e kaluar, pavarësisht nga një pandemi e koronavirusit.