Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Gjermania po kërkon intensivisht alternativa ndaj energjisë ruse

2 min read

Masat për zbutjen e rritjes drastike të energjisë dhe uljen e varësisë nga burimet ruse në terma afatgjatë po diskutohen intensivisht në Gjermani dhe po shqyrtohet zgjatja e afatit deri në të cilin termocentralet gjermane duhet të mbyllen.

“Teknikisht, është e mundur të mbahen më gjatë në funksion termocentralet bërthamore, pyetja është nëse duam që ai të jetë i natyrës politike”, tha kryeministri bavarez Marcus Soder.

Ai beson se zgjatja e funksionimit të termocentraleve bërthamore për “tre deri në pesë” vjet do të ndihmonte në procesin e reduktimit të varësisë nga energjia ruse, duke ruajtur synimet klimatike.

Aktualisht, vetëm tre termocentrale bërthamore gjermane janë funksionale deri në fund të këtij viti. Në fund të vitit të kaluar, tre termocentrale bërthamore u shkyçën nga rrjeti elektrik.

Vendimi për t’u tërhequr nga Gjermania nga furnizimi me energji përmes termocentraleve bërthamore është marrë në vitin 2011 pas katastrofës në Fukushima të Japonisë.

Kryeministri bavarez përmendi edhe uljen e tatimit mbi vlerën e shtuar për derivatet e naftës si masë afatshkurtër.

“Norma e tatimit mbi vlerën e shtuar të karburantit duhet të ulet nga 19% në 7% sa më shpejt të jetë e mundur,” tha kryeministri bavarez gjatë një takimi të kabinetit bavarez të hënën.

Ai tha se ishte e papranueshme që shteti të fitonte para duke rritur çmimin e produkteve të naftës dhe njoftoi se do të nisë një iniciativë për të vendosur një taksë mbi vlerën e shtuar zero për karburantet në të gjithë Evropën.

“Dhe kjo masë është e mundur për një kohë,” tha Soder.

Pas njoftimit të Sekretarit Amerikan të Shtetit Anthony Blinken për një ndalim të mundshëm të importit të naftës nga Rusia, çmimet e derivateve të naftës në Gjermani kanë tejkaluar sërish kufijtë historikë.

Sipas Klubit Gjeneral Automobilistik Gjerman (ADAC), çmimi mesatar për litër super ka arritur në nivelin 1.96 euro. Dizeli është edhe më i shtrenjtë me 1.98 euro për litër.

Nafta zakonisht është më e lirë se super, dhe “ADAC” këtë rritje të çmimit të këtij derivati ​​e shpjegon me rritjen e kërkesës për mazutë.

“Kjo nuk është tipike për këtë pjesë të sezonit kur konsumi i karburantit zakonisht bie, por ka indikacione se qytetarët që ngrohen me këtë karburant po krijojnë furnizime për dimrin e ardhshëm”, thuhet në njoftimin e ADAC.

Javën e kaluar, ministri gjerman i ekonomisë Robert Hubeck rekomandoi që qytetarët gjermanë të kursejnë energji. “Kushdo që dëshiron të lëndojë Putinin, po e zvogëlon nxehtësinë,” tha Habek.