Gjumi i pasdites mund të jetë i mirë për trurin. Kjo mbështetet nga marrëdhënia shkakësore modeste midis dremitjes së zakonshme dhe vëllimit më të madh total të trurit.

Një sy gjumë restaurues i pasdites mund të jetë një shpëtim kur jemi të mbingarkuar dhe ndihemi sikur nuk ka orë të mjaftueshme në ditë për gjithçka që duhet të bëjmë.

Jetesa me ritme të shpejta pa hezitim bën të vetën dhe kur përkon me disa netë me pak ose aspak gjumë, ndihemi të rraskapitur dhe sidomos atëherë nuk jemi në gjendje të përmbushim detyrimet ose të bëjmë gjithçka që duam.

Përgjigja për këtë problem mund të fshihet në gjumin restaurues të pasdites prej 15 minutash, ose të ashtuquajturat. dremitje e pushtetit.

Një nga mënyrat që na ndihmon dremitja është se na lejon të kapim gjumin e nevojshëm dëshpërimisht, por gjithashtu ndikon në kujtesën tonë. Gjëja më e mirë është se nuk do të na shqetësojë gjumin e natës. Kjo është arsyeja pse frika se nuk do të flemë natën nëse vjedhim 15 minuta gjumë tani nuk është e justifikuar.

Me një sy gjumë të shkurtër, sipas doktoreshës Sera Mednik, eksperte e gjumit dhe autore e librit “Take a Nap!” Ndrysho jetën tënde”, ne rivendosim sistemin tonë dhe ndikojmë në përmirësimin e performancës së motorit.

Gjatësia e gjumit, e cila nuk duhet të jetë më e shkurtër se 15 minuta, forcon edhe trurin tonë. Kur flemë më gjatë se kaq, sipas mjekut të përmendur, na forcohet memoria dhe kreativiteti. Një sy gjumë 30 deri në 60 minuta është i mirë për aftësitë vendimmarrëse, memorizimin e fjalorit ose rikujtimin e udhëzimeve. Lëvizja e shpejtë e syve ose gjumi REM në dremitjet 60 deri në 90 minuta luan një rol kyç në krijimin e lidhjeve të reja në tru dhe zgjidhjen e problemeve krijuese.

By vull