Greqia do ta njohë Kosovën 1

Ekspertët e politikës ndërkombëtare David Phillips dhe Daniel Server nuk besojnë se të pesë vendet e Bashkimit Evropian që nuk njohin pavarësinë e Kosovës do të ndryshojnë pozicionin e tyre, por ata thonë se Greqia ka të ngjarë të ndryshojë vendimin e saj, sipas mediave shqiptare.

Phillips dhe Server bien dakord që duhet pritur fundi i dialogut midis Beogradit dhe Prishtinës për të parë pozicionin e vendeve të BE-së për statusin e Kosovës.

– Greqia ndoshta do ta njohë Kosovën. Muri i ndërtuar nga pesë vendet që nuk e njohin Kosovën së shpejti do të shembet pasi Greqia ose ndonjë vend tjetër të ndryshojë vendimin e saj. Në “Axhendën 2014”, Greqia propozoi thellimin e integrimit Euro-Atlantik të të gjitha vendeve të Ballkanit Perëndimor. “Edhe pse shpresoj se Greqia do të ndryshojë pozicionin e saj ndaj Kosovës, ne nuk mund të injorojmë lidhjet e saj të ngushta me shtetin serb, i cili mbështet fuqimisht pranimin e saj në Bashkimin Evropian,” tha Phillips.

Profesori Daniel Server beson se ka një shans minimal që vendet që nuk e kanë njohur Kosovën të ndryshojnë pozicionin e tyre.

– Ndryshimi i pozicionit të Greqisë duket i mundur në lidhje me katër vendet e tjera. “Marrëveshja e statusit përfundimtar midis Beogradit dhe Prishtinës duhet të sjellë njohje nga pesë vendet që nuk e njohin Kosovën, por unë nuk e shoh që kjo të ndodhë shpejt,” tha Server.

Raportuesja e Parlamentit Evropian për Kosovën, Viola von Cramon, gjithashtu pretendon se pozicioni i pesë vendeve që nuk e kanë njohur vendin do të ndryshojë kur të përfundojë procesi i dialogut.

By vull