DËBËRCA (Ojkonim-Fshatë)

vull

Êshtë ojkonim( fshatë ) që i takon komunës së Zhelinës. Ka lartësi mbidetare 640 m, dhe një popullsi prej 2.000 banorësh.

Banorët e këtij ojkonimi merren me bujqësi, është karakteristike të përmendet se arat e mbjella me grurë të saj kanë një cilësi të lartë për nga kualiteti, një pjesë tjetër  e fshatarëve janë punëtorë në botën e jashtme.

 Rruga që çon deri në fshat është e asfalltuar, ku me ndihmën e komunës është bërë edhe ngritja e një dige të projit që u shkaktonte dëme fshatarëve në mes të fshatit, ku gjithashtu në këtë vendbanim është bërë edhe kalldërimi e disa rrugicave, ku u hapën edhe rrugët e fushës që ishte penges e madhe për fshatarët. me mjete e dhënura nga fondi i buxhetit të komunës.

Ky fshatë e ka edhe shkollën fillore ” Pashko Vasa ”, shkollë periferike e shkollës qendrore të fsh.Grupçin.

Mësimin e ndjekin nxënësit nga kl. I-IV, ndërsa prej vitit 2007 mësimin e ndjekin në këtë shkollë fillore edhe nxënësit  tjerë prej kl. V-VIII.

Si prioritet që duhet dhënë këtij fshati janë gjetja e burimeve financiare për instalimin e ujësjellsit të fshatit, kanalizimi, stimulimi i bujqësis, stimulimi tregtarëve të vendit në hapjen e reparteve ekonomike. Duhet pasur një angazhim të veçantë, në mbrojtjen e ambientit jetësor, jo vetëm të këtij lokaliteti por edhe të tër rajonit, nga dëmi që i shkakton gurrorja ” Mak-Alb” e instaluar në vendin e quajtur ” Zhedeni i Dëbërcës”.

Kujdes të veçant duhet dhënë edhe mirëmbajtjes së varrezave të Dëshmorëve ( shehidëve ) të  banorëve të fsh. Dëbërcë që kanë rënë nga regjimi serbo-sllav të vitit 1915. Në këto varreza në heshtje prehen 72 viktima të pafajshëm.

Ky material është marur nga libri:

Të Arriturat dhe Prioritetet në Komunën e Zhelinës’’ nga Autori: Saubi Avziu.

Përgaditi: Shefket Ameti  F.Dëbërcë.

Next Post

Dobitë e ushtrimeve fizike

Të gjithë e dimë se të bësh ushtrime fizike të mban trupin në formë dhe shëndetit tonë i bënë mirë. Mirëpo “koha” është ajo që na prish planet për ushtrime, apo edhe vrapime të lehta në mëngjes, na shtyn të gjitha agjendat duke na bërë të harrojmë se mungesa e ushtrimeve […]

Subscribe US Now