DIVIZIONI 21 SS ” SKENDERBEG ” NE USHTRINE GJERMANE GJATE LUFTES SE DYTE BOTRORE .

vull

Divizioni ” SKENDERBEG ” u krijua nga Heinrich Himmler i propozuar nga kreret e ” lidhjes se dyte te Prizerenit,dhe personalisht Bedri Pejani ne Mars te 1944, zyrtarisht nen titullin 21st Waffen-Gebirgs Division der SS Skanderbeg (albanische Nr. 1). Ai u emruar sipas emrit te heroit kombetare shqiptare Gjergj Kastriot Skenderbeu qe i rezistoi pushtimit Ottoman per 25 vjet.Emrat e 11398 rekruteve u konfirmuan nga Berlini. 9275 prej tyre u gjykuan te pershtatshem per rekrutim, ndersa 6491 ishin rekrutuar nderkohe ne Waffen (dege e) SS. Perfundiumisht divizioni u formua nga rekrutet e lartepermendur, nga treqind shqiptare etnike qe u transferuan nga dega (grupi) 13-te i Divizionit malore SS Handschar (divizioni kroat nr.1 “Hanxhari”), disa veterane gjermane nga Austria dhe oficere te Volksdeutsche, NCOs si dhe te tjere te thirur nen arme. Numri total i divizionit shkonte nga 8500-9000 njerez, dhe perbehej nga dy rregjimente kembesoresh, nje regjiment artilerie, nje batalion zbulimi, nje batalion malore xhenier, nje batalion sinjalizimi dhe nje anti-tank.

Shume shqiptare te Kosoves e pane invazionin e “Aksit te Qendres” ne Mbreterine Jugosllave si nje mundesi per te shpetuar nga Mbreteria e serbeve, krotateve dhe slloveneve (qe i trajtonin shqiptaret si qytetare te dores se dyte), dhe pastaj te bashkoheshin me Shqiperine. Me 1941 Shqiperia, Maqedonia Perendimore dhe shumica e Kosoves ishin nen kontrollin italian. Ne vijim te kapitullimit te Italise fashiste me 1943, teritoret e mesiperme, banuar ne shumice dermuese nga shqiptare u okupuan nga Gjermania Naziste. Grupit 21 i Divizionit Malor SS Skenderbeg ishte i vetmi divizion me rekrute teresisht shqiptare i krijuar ne Luften e Dyte Boterore. Ai u krijua per te luftuar partizanet me premtimin se territoret me shumice shqiptare do te bashkoheshin ne nje shtet te pavarur e unik qe do te perfshinte Shqiperine, Kosoven dhe Maqedonine Perendimore ose sic nacionalistet shqiptare e quanin “Shqiprine Natyrore” apo “Shqiperine e Madhe”.

Divizioni ishte vendosur nen komanden e SS-Standartenfuhrer August Schmidhuber. Ai luftoi partizanet, qe ishin ne ritje e konsolidim te aksioneve te tyre, si ne Shqiperi ashtu dhe ne Jugosllavi nderkohe qe lufta e Dyte Boterore po shkonte drejt fundit. Ne Kosove, divizioni kreu spastrim etnik te serbeve, vecanerisht te atyre qe ishin vendosur atje (Kosove) nga reforma agrare dhe kolonializimi i Kosoves me serb e malazeze ne zbatim te programit te Mbreterise Jugosllave te implementuar gjate viteve 1918-1941. Se paku 75 mije serb u larguan nga Kosova gjate ketij persekutimi ndersa rreth 10 mije te tjere humben jeten gjate spastrimit.

Ne Kosove, familjet shqiptare ndihmuan ne mbrojtjen e hebrejve, megjithese jo te gjithe hebrejte shpetuan. Ne fillim te Luftes se Dyte Boterore ne Kosove jetonin 520 hebrej, por gjate luftes se dyte, Divizioni malore i grupit te 21 SS Skanderbeg eshte pergjegjes per dorezimin e 210 hebrejve tek Gestapo te cilet perfunduan ne Kampet e Perqendrimit. Megjithate, niveli me i larte i mbrotjes se hebrejve ne ish-Jugosllavi gjate Luftes se Dyte Boterore ishte ne Kosove, ku 62% e tyre ariten te mbijetojne.

Egzistenca e Divizionit 21 SS Skanderbeg, qe nga koha e krijimit deri ne dorezimin dhe shperberjen e tij, zgjati perafersisht nje vit (mars 1944-mars 1945). Divizioni filloi disintegrimin ne prag te tetorit 1944 kur gjermanet filluan terheqjen nga zonat ku kishte partizan. Deri nga fundi i nentorit, 3500 anetare te divizionit kishin dezertuar. Sidoqofte te mbeturit ne divizion u riorganizuan dhe u perqendruan ne Shkup ku moren detyra mbrojtese tek lumi Vardar per te mundesuar terheqjen e trupave gjermane nga Greqia. Ne janare te 1945 nje grup i Divizionit Skanderbeg u terhoq nga Mitrovica e Kosoves per ne Kosove dhe me tutje ne drejtim te Brcko (Bosnie Hercegovine). Pastaj ata perfundimisht arriten ne Austri ne maj te 1945 dhe lufuan derisa gjermanet u dorezuan. Divizioni u dorezua tek personeli i Aleateve Perendimore. Te mbeturit ja mbathen ne shume drejtime. Nje grup i vogel u fsheh dhe arriti te shkrihet me popullaten dhe mbijetoi. Disa te tjere u menaxhuan si emigrante civile ne vendet perendimore dhe ca shkuan deri dhe ne Australi. Shumica e te mbeturve, gjithsesi, u egzekutuan nga partizane komuniste.

SS-Brigadefűhrer August Schmidthuber, njeri prej komandanteve te Divizionit Skanderbeg, u kap me 1945 dhe ju dorezua autoriteteve jugosllave. Ai u gjykua nga nje gjykate ushtarake ne Beograd ku u akuzua per pjesemarje ne masakra, deportim dhe barbarizem ndaj civileve. Gjykata e denoi me varje dhe ai u egzekutua me 27 shkurt 1947. (Nga Historia e Komisionit te Krimeve te Luftes te Kombeve te Bashkuara dhe Zhvillimit te Ligjeve te Luftes, faqe 528, Komisioni i krimeve te Luftes se Kombete te Bashkuara, Londer: HMSO, 1948)

Shenja e dalluese e divizionit, e vendosur ne krahun e rekruteve, perbehej nga nje shqiponje e zeze dy-krenare ne nje fushe te kuqe. Rekrutet shqiptare mbanin ne koke kesula te bardha, dhe me vone SS ju dha kapele gri te te njejtit stil, me “Totenkopf” (shenja gjermane e kockave te kryqezuara) te qepur mbi kapele.
FOTO : Myftiu i Jeruzalemit, Mohammad Amin al-Husayni,duke uruar anëtarët e 13-të Divizionit SS me një përshëndetje naziste në nëntor 1943. Ndarja përfshirë në rreth 1,000 shqiptarë nga rajonet e Kosovës dhe Sanxhakut që luftuan së bashku me ushtarët muslimanë dhe kroatë të Bosnjes në Shtetin e Pavarur të Kroacisë. Këta shqiptarë u përdorën më vonë për të formuar bërthamën e Divizionit SS të 21-të.

Next Post

Dialogu politik, kusht për zgjidhje

Prof. Shezai Rrokaj Pas dorëzimit të mandateve të deputetëve opozita ka shtuar aksionin opozitar për ndërtimin shtyllave të shtetit të së drejtës, të një shteti funksional, themelet e të cilit janë deformuar prej grykësisë së pushteteve autokrate, duke filluar me deformimin e votës dhe gjithë pushteteve të tjera në vazhdim. […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: