Lashtësia e Çamërisë dhe përse prej fjalës “shqipe” u quajt Epir

vull

Nga Abedin Rakipi

Ky qytet antik para-helenik gjendet ne kodrën jashtë fshatit Lëkurës, në Çamëri…

Qyteti u themelua nga Kaonët e toskërisë në shekullin e XIV para Krishtit dhe u rindërtua nga çamët Thesprotë disa herë.

Sipas mitologjisë këtu zhvillohej riti i Orakullit të vdekjes, për të cilin kanë folur historianët e lashtë…

Ky qytet ishte nën kontrollin e çamëve thesprotë, për të cilët historiani i lashtë grek Teukiditi thotë se nuk flisnin greqisht, por barbarisht (shqip).

Grekët e dinin që në Çamëri ka aq shumë elemente historikë për ta rrëzuar fallsitetin e mitologjisë së tyre, prandaj bënë çdo gjë që ta merrnin Çamërinë…

Shqiptarët e Çamërisë, shqipes i thonë ipe në dialektin e tyre. Dihet që Pirro kishte shqiponjën me dy krena si emblemë të tijën, kurse ushtarët e tij i thërriste “ipe-shqiponja”.

Historiani dhe njëkohësisht gjeografi i parë i lashtë që permendi fjalën Iperios (greqisht Ἤπειρος) në shekullin e VI para Krishtit, ishte Hekateusi i Miletus nga Lidia.

Nga kjo fjalë rrjedh fjala moderne Epir. Iperios apo toka e ipeve (shqipeve) është më kuptimplotë dhe racional sesa pretendimi grek që kjo fjalë do të thotë “kontinent”, duke marrë parasysh se çfarë kulti kishin zhvilluar këta njerëz për shqiponjën. Banorët e Epirit u quajtën Ipeirotón (Ἠπειρωτῶν), ose në formën e romanizuar Epeirotan. Kjo monedhë e iperiotëve është e vitit 234 para Krishtit…

Next Post

Zaev në mbledhje me ambasadorët e vendeve anëtare të BE-së: Mbështetja për perspektivën e qartë të Maqedonisë së Veriut si anëtare e BE-së është motivimi më i fuqishëm për reformat tona që të mund ti sjellim vlerat evropiane në vend

Në Qeverinë e Republikës së Maqedonisë së Veriut u mbajt mbledhja e rregullt vjetore e shefave të misioneve diplomatike të vendeve anëtare të BE-së në vendin tonë ku Kryeministri Zoran Zaev i informoi ambasadorët për aktivitetet aktuale dhe më të rëndësishme në procesin e integrimit të vendit në Bashkimin Evropian. […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: