NË PJESËN QENDRORE TË SERBISË, PARA DY SHEKUJVE SHUMICA E BANORËVE KANË QENË SHQIPTARË

vull
Nga erdhën serbët e sotëm dhe si u krijua Serbia nga shek. XIX, që të shndërrohet në forcë politike e ushtarake dhe t’i sundojë popujt përreth deri në fillim të shek. XXI?
Ja çfarë shkruan, mes tjerash, autori serb, Tatomir Vukanović (1907-1997), në librin e tij “Naselja u Serbiji”(Vendbanimet në Serbi), ku shkruan gjerësisht edhe për shtrirjen e shqiptarëve në pjesën qendrore të Serbisë. Në këtë libër e hasim edhe këtë burim të shkruar për qytetin e Kralevës dhe banorët e tij, në vitin 1784.
Autori serb thotë se ky qytet kishte afër 100 shtëpi, prej të cilave 11 shtëpi serbe (10%) dhe 89 shtëpi shqiptare e turke (90%), ndërsa numri i banorëve në Kralevë ishte gjithsej 664, prej tyre 592 ishin shqiptarë e turq, ndërsa serbë kishte vetëm rreth 72 banorë.
Duke ditur se në këtë periudhë nuk kishte popullatë turke që jetonte në qytetet e këtij rajoni, mund të konstatojmë se pjesa dërrmuese e banorëve të qytetit të Kralevës ishin shqiptarë.
Për më tepër hollësi në lidhje me këtë çështje mund ta lexoni shkrimin e studiuesit shqiptar, dr. Qazim Namani, të publikuar në koment të këtij publikimi.
(5 janar 2021)
Next Post

Anglia në karantinë deri në shkurt

Anglia do të hyjë në një karantinë të re kombëtare në një përpjekje për të zvogëluar presionet ekstreme në sistemin e kujdesit shëndetësor mes specieve të reja Covid-19 që përhapen me shpejtësi, tha Kryeministri Britanik Boris Johnson. Vendimi u mor kur 58,784 raste të reja u regjistruan në Mbretërinë e […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: