Honda japoneze dhe General Motors me bazë në SHBA njoftuan sot se po planifikojnë shërbime të reja taksie pa shofer në Tokio në vitin 2026. Kjo, thonë ata, “do të ndihmojë në përballimin e mungesës së fuqisë punëtore” në Tokën e të Ngjallurve.

I zhvilluar në bashkëpunim me operatorin e makinave vetëdrejtuese Cruise, me qendër në San Francisko, SHBA, projekti do të ofrojë “një lloj krejtësisht të ri të përvojës së lëvizshmërisë” në Japoni… Sipërmarrja synon gjithashtu “të ndihmojë në zgjidhjen e problemeve sociale që kjo Vendi i largët lindor po përballet, siç është mungesa e shoferëve të taksive dhe autobusëve”, thekson Honda.

– Ky do të jetë një hap i madh drejt realizimit të trafikut më të avancuar në shoqëri, tha shefi ekzekutiv Toshihiro Mibe.

Qeveria japoneze po inkurajon zhvillimin e automjeteve që drejtojnë vetë, ndërsa vendi po përballet me një popullsi që plaket me shpejtësi dhe mungesa të vazhdueshme të fuqisë punëtore. Në vitin 2020, Japonia u bë vendi i parë në botë që lejoi një automjet të aftë të marrë kontrollin e plotë në raste të caktuara – të ngasë në rrugë publike

By vull