Inflacioni turk u ngadalësua papritur për herë të parë që nga qershori, kur guvernatori i bankës qendrore të vendit premtoi të frenonte rritjen e çmimeve përmes politikës monetare më të shtrënguar, raporton Bloomberg.

Çmimet e konsumit u rritën 61.4 për qind në tetor në krahasim me të njëjtin muaj të vitit të kaluar, një rritje pak më e dobët se shtatori, treguan të premten të dhënat nga zyra e statistikave. Parashikimi mesatar i ekonomistëve të anketuar nga Bloomberg ishte 62.5%.

 

Bankierët qendrorë aktualisht presin që inflacioni të përfundojë vitin në 65% dhe të arrijë kulmin në maj 2024, i cili më pas pritet të jetë 75%. Erkan ka sinjalizuar se normat e larta të interesit do të jenë elementi kryesor në përpjekjet e saj për të ngadalësuar inflacionin.

Nën Erkanin, i emëruar në qershor, banka qendrore e katërfishoi normën bazë të interesit në 35%.

Megjithatë, parashikimet e saj të zymta sugjerojnë se autoritetet do të duhet të shtyjnë për masa më të ashpra si pjesë e një fushate për të ndryshuar politikat e mbetura jokonvencionale të shtyra nga Presidenti Rexhep Tajip Erdogan. Ata kanë vendosur tashmë masa për të kufizuar kreditimin dhe tërheqjen e likuiditetit të tepërt nga tregu.

Erkan tha të enjten se aktivitetet e deritanishme kanë filluar të japin rezultate. Ajo vuri në dukje kërkesën më të fortë për lirën dhe stabilizimin e kërkesës së brendshme si disa nga faktorët që tashmë frenojnë çmimet.

Ritmi mujor po ngadalësohet gjithashtu. Inflacioni në muajin tetor ishte në nivelin 3.4% krahasuar me një muaj më parë, ku çmimet vijuan tendencën e rritjes së ngadaltë të gushtit. Banka Qendrore e Turqisë ka rishikuar në rritje parashikimin e saj të inflacionit për 2023 dhe 2024, me guvernatorin Hafiz Gaye Erkan duke thënë se rritja e çmimeve do të fillojë të ngadalësohet vetëm në gjysmën e dytë të 2024.

By vull