Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Intel po tërheq markat Pentium dhe Celeron

2 min read

Intel unveils the 12th Gen Intel Core processor family with the launch of six new unlocked desktop processors, based on Intel’s performance hybrid architecture. The new six unlocked desktop processors were introduced Oct. 27, 2021. (Credit: Intel Corporation)

Intel do të tërhiqet nga markat Pentium dhe Celeron vitin e ardhshëm. Markimi i këtyre procesorëve do të jetë i zakonshëm dhe do të vijë nën emrin Intel Processor. Ndryshimi vlen për laptopët dhe kompjuterët desktop të ardhshëm, por edhe për pajisjet që tashmë janë në shitje. Me këtë ndryshim, kompania dëshiron të thjeshtojë blerjen e laptopëve të klasit buxhetor për përdoruesit, pa i ngarkuar ata shumë me një mori procesorë të ndryshëm. Për blerësit, kjo do të thotë se kanë mbetur dy marka për procesorët – Intel Core është modeli premium, dhe marka e re Intel Processor, për variantet buxhetore.

“Pavarësisht nëse është për punë apo lojë, rëndësia e PC-së po bëhet më e dukshme ndërsa ritmi i shpejtë i zhvillimit teknologjik vazhdon të formësojë botën… Intel është i përkushtuar të nxisë inovacionin për të përfituar përdoruesit, dhe procesorët tanë të nivelit fillestar kanë qenë kyç për të rritur standardet për informatikë në të gjitha kategoritë. Marka e re e Intel Processor do të thjeshtojë ofertën tonë në mënyrë që klientët të mund të fokusohen në nevojat e tyre,” tha Josh Newman, nënkryetar i Intel.

Riemërtimi vetëm do të thjeshtojë pak zgjedhjen, procesorët Intel ende vijnë me një mori etiketash të ndryshme edhe për të njëjtët procesorë. Për shembull, procesorët Intel Core kanë disa seri të ndryshme, për shembull: seritë U, seritë P, seritë H, seritë HX, seritë Y, seritë S dhe seritë K. Shenjat tregojnë konsumin e energjisë, por edhe performancën e procesorit. Për shembull, seria U përdoret në laptopë të hollë dhe kompjuterë notebook, dhe seria H përdoret për laptopët e lojërave.

Seria Pentium u prezantua në vitin 1993, dhe atëherë ishte shenja e procesorëve me performancë më të mirë. Kjo zgjati deri në prezantimin e markës Core në 2006 kur Pentium u bë emërtimi për përpunuesit e rangut të mesëm. Që nga prezantimi i tij në 1998, Celeron ka qenë një pikë referimi për procesorët më të lirë me performancë më të ulët. Seritë aktuale Celeron përdoren në disa Chromebook dhe laptopë më të lirë.

Riemërtimi do të thotë vetëm se përpunuesit që tani janë nën Celeron, Pentium Silver dhe Pentium Gold do të jenë nën një markë të përbashkët. Përpunuesit do të vazhdojnë të ekzistojnë dhe do të ndryshojnë nga njëri-tjetri, raporton XDA Developers .