Aty policia italiane ndalon në mënyrë të rastësishme kryesisht automjete me xhama të ngjyer, furgonë dhe automjete që mund të fshehin njerëz apo objekte, raporton ANSA. Nuk ka pasur kontrolle në vendkalimet Repentabr dhe Škofija në orën 14:00, raporton STA.

Italia po vendos kontrolle për shkak të ndryshimit të situatës së sigurisë në Evropë për shkak të luftës në Lindjen e Mesme dhe thelbi i kësaj mase të përkohshme është parandalimi i terrorizmit dhe krimit të organizuar.

350 policë dhe ushtarë të tjerë janë punësuar për të monitoruar kufirin me Slloveninë, të cilët do të ndihmojnë forcat e sigurisë atje. Kontrolli do të bëhet 24 orë në pikat më të mëdha kufitare, ndërsa në ato më të voglat do të jetë sporadik.

Kontrolli do të zgjasë deri më 30 tetor, ndërsa për datën 2 nëntor, Italia planifikon një takim me përfaqësues të autoriteteve sllovene dhe kroate në Trieste, ku do të diskutohet për kontrollet kufitare, raporton agjencia austriake APA.