Johnson: Evropa nuk mund të ndalojë përdorimin e naftës dhe gazit brenda natës

2 min read

Kryeministri britanik Boris Johnson tha të hënën se Evropa nuk mund të ndalojë përdorimin e naftës dhe gazit brenda natës në një konferencë të përbashkët shtypi me kryeministrin kanadez Justin Trudeau dhe kryeministrin holandez Mark Rutte në Londër.

“Ka varësi të ndryshme në vende të ndryshme dhe këtë duhet ta kemi parasysh. “Nuk mund të ndalosh përdorimin e naftës dhe gazit brenda natës, madje edhe nga Rusia,” tha ai.

“Në Mbretërinë e Bashkuar, ne mund ta bëjmë atë shpejt,” tha ai, duke shtuar se “ne të gjithë duhet të sigurohemi që të gjithë të shkojmë në të njëjtin drejtim”.

“Ne do ta bëjmë atë së bashku – kështu që ne të gjithë kemi zëvendësimet dhe furnizimet e nevojshme,” tha ai.

Rutte ra dakord se shumë pjesë të Evropës ishin ende të varura nga energjia ruse dhe bëri thirrje për vendosjen e “kujdes” të çdo ndalimi.

Por nga ana tjetër, administrata Biden është e gatshme të vendosë një ndalim të importit të naftës ruse në Shtetet e Bashkuara pa aleatë në Evropë, thanë për Reuters dy burime të njohura me këtë çështje pas pushtimit rus të Ukrainës. Presidenti Joe Biden do të mbajë një video-konferencë me liderët e Francës, Gjermanisë dhe Mbretërisë së Bashkuar të hënën në një përpjekje për të siguruar mbështetjen e tyre për ndalimin e importeve nga Rusia.