Këtë perime nuk duhet ta hani shumë shpesh, mund të jetë e rrezikshme për shëndetin tuaj 1

Konsumimi ditor i disa llojeve të perimeve mund të ketë një ndikim negativ jo vetëm në peshën tuaj, por edhe në mirëqenien tuaj. Cilat perime nuk duhen ngrënë shumë shpesh?

Disa perime mbartin disa rreziqe të mundshme për shëndetin, megjithëse kjo zakonisht varet nga mënyra se si përgatitet ushqimi. Për shembull, nëse i spërkatni perimet me kripë dhe i skuqni, atëherë është e vështirë të flasim për përfitimet e tij. Në raste të tjera është e zakonshme shtimi i pesticideve gjatë kultivimit, gjë që duhet pasur parasysh edhe gjatë përpilimit të menysë ditore. Ekspertët rekomandojnë që të jeni veçanërisht të kujdesshëm me llojet e mëposhtme të perimeve.

 

Këtë perime nuk duhet ta hani shumë shpesh, mund të jetë e rrezikshme për shëndetin tuaj 2

 

Selino
Pavarësisht besimit se ju mund të digjni kalori vetëm duke ngrënë selino, kjo perime e pasur me lëndë ushqyese nuk është aq e shëndetshme sa mendoni. Ai vazhdimisht kryeson listën për përmbajtjen e pesticideve. Sipas Departamentit Amerikan të Bujqësisë, në të janë gjetur deri në 68 lloje të pesticideve të ndryshme. Vendet e tjera drejtuese, si rregull, shkojnë në manaferrat.

Spinaqi
Spinaqi tradicionalisht konsiderohet si një nga ushqimet më të shëndetshme sepse është plot me vitamina A dhe K. Megjithatë, kur blini spinaq jo organik, rrezikoni të jeni të ekspozuar ndaj një sasie të madhe të pesticideve.

Brokoli
Brokoli nuk është drejtpërdrejt i dëmshëm për shëndetin, por mund të shkaktojë fryrje, gjë që vështirë se duket si një pasojë e mirë. Herë pas here rekomandohet të gatuani brokoli – këtë perime mund ta përdorni si mbushje, ose si pjatë të veçantë.

Këtë perime nuk duhet ta hani shumë shpesh, mund të jetë e rrezikshme për shëndetin tuaj 3

 

Lakrat e Brukselit
Ashtu si brokoli, lakrat e Brukselit rrisin gazrat dhe shkaktojnë fryrje. Kjo është për shkak të rafinozës dhe sulfateve. Rafinoza është një trisakarid që nuk tretet derisa të arrijë në zorrën e trashë, ku më pas fermentohet. Dhe është sulfati që shkakton erën.

Misri
Misri gatuhet shpesh me shumë vaj dhe kripë, gjë që nuk është e mirë, por nuk është ky problemi kryesor i kësaj perime. Ajo ka pësuar modifikime të mëdha gjenetike, kështu që kur hamë misër, trupi ynë njihet me proteinat që nuk i dinte më parë. Kjo mund të çojë në mbindjeshmëri, në alergji (kjo është arsyeja pse misri është bërë një alergjen i zakonshëm).

Patatet
Patatet zakonisht skuqen në vaj të rafinuar, i cili praktikisht shkatërron çdo vlerë ushqyese të kësaj perime. Padyshim që nuk ia vlen të hahet kështu çdo ditë, nëse me patate keni parasysh patate të skuqura, të cilat përmbajnë edhe shumë kripë.

Bizelet
Ashtu si patatet dhe misri, edhe bizelet janë të pasura me niseshte. I përket ushqimeve me indeks të lartë glicemik, konsumimi i rregullt i të cilave mund të çojë në rritje të peshës trupore dhe të sheqerit në gjak. Prandaj, nëse jeni në dietë ose keni diabet, bëni kujdes me bizelet.

By vull