Nju Jorku kryeson listën e qyteteve më miqësore për biznesin në botë, dhe shtatë qytete evropiane janë ndër 20 qendrat më të mira financiare, sipas një renditjeje të re të Indeksit të Qendrave Financiare Globale (GFCI).

Pjesa e sipërme e kësaj liste dominohet nga SHBA-të, ndërsa Londra është ende lider në Evropë dhe në pozitën e dytë në renditjen e përgjithshme.

Singapori, Hong Kongu dhe San Francisko pasojnë në vendin e tretë, të katërt dhe të pestë, dhe Gjeneva është i vetmi qytet tjetër evropian me kryeqytetin britanik në top 10.

Gjeneva rriti vlerësimin e saj me 29 pikë dhe kaloi rivalët e saj financiarë nga viti i kaluar, duke u kërcyer nga pozita e 23-të në pozitën e 10-të.

Analistët thonë se mjedisi rregullator i Zvicrës dhe niveli i ulët i korrupsionit janë avantazhe të mëdha për fuqinë financiare të qyteteve të saj.

Frankfurt, shtëpia e Bankës Qendrore Evropiane, u ngjit nga vendi 17 në 14 në nivel global, ndërsa Parisi ra nga 14 në 15. Qytetet e tjera evropiane në top 20 janë Luksemburgu (16), Cyrihu (18) dhe Amsterdami (19).

By vull