Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Këtu janë pajisjet që ju shkarkojnë energjinë elektrike dhe kur ato nuk funksionojnë

2 min read

Për shkak të situatës aktuale në botë, shumë janë duke menduar për mënyrat për të kursyer, pra për të ulur kostot, dhe një mënyrë e dukshme është të fshihemi mu para hundës.

Fjala është për shkëputjen nga rryma e pajisjeve që i kemi fikur apo ndezur “stand by”, dhe që konsumojnë energji elektrike edhe në atë regjim. Lënia e këtyre pajisjeve është diçka që e bëjmë të gjithë, por në planin afatgjatë ky zakon mund të na kushtojë më shumë sesa mendojmë, thekson “City Magazin”.

Këto pajisje kur futen në prizë, edhe nëse nuk funksionojnë, konsumojnë energji elektrike dhe këta janë “fajtorët” më të mëdhenj.

TV

Të gjithë e fikim televizorin duke shtypur butonin e kuq, por kjo nuk e fiket, thjesht e vë në gjumë. Kjo do të thotë se rryma vazhdon të kalojë përmes tij dhe ai vazhdon të konsumojë, gjë që mund të mos shihet në baza mujore, por në bazë vjetore dhe si shihet nuk është e papërfillshme.

 

 

 

Konzolat

Në një shënim të ngjashëm, konsolat e lojërave video shpesh nuk fiken plotësisht për t’u ndezur shpejt dhe për të filluar punën më vonë, dhe nuk përdorin fare energji elektrike dhe kursimet janë të dukshme edhe në baza ditore. Prandaj, herën tjetër që të përfundoni së luajturi, hiqeni konsolën nga priza.

 

 

 

Frigorifer/frigorifer

Frigoriferët dhe ngrirësit janë vazhdimisht të ndezur për arsye të dukshme, kështu që nuk është për t’u habitur që rreth 12% e konsumit të energjisë elektrike shtëpiake rezervohet për ta. Megjithëse nuk mund t’i fikim kur dalim nga shtëpia, mund të ndërmarrim hapa të thjeshtë për t’i bërë ato më efikase, domethënë ata përdorin më pak energji elektrike.

Pastrimi i rregullt i frigoriferëve, jashtë dhe brenda, i lejon ata të mos konsumojnë më shumë energji sesa duhet dhe e njëjta gjë vlen edhe për shkrirjen e herëpashershme për të mos grumbulluar rezerva akulli.

 

 

 

Ngarkuesit

As karikuesit e telefonit dhe pajisjet e tjera nuk duhet të lidhen gjatë gjithë kohës, sepse kjo kushton mjaft. Të gjithë e bëjmë këtë, por nëse do të fillonim të fiknim të gjithë karikuesit për telefonat, tabletët dhe pajisjet e tjera në rregull, me siguri do të shihnim një ndryshim të madh pas një kohe.

 

 

Kaldaja elektrike e ujit

Kaldaja elektrike e ujit nuk harxhon shumë energji elektrike edhe kur është në punë, por kur nuk përdoret çdo orë, absolutisht nuk ka nevojë të qëndroni të lidhur me energjinë elektrike gjatë gjithë ditës, si për arsye financiare ashtu edhe për arsye sigurie.