Koraç: “Bota serbe” është plani origjinal i Millosheviqit, Ballkani i Hapur i Vuçiqit është vetëm një mbulesë për një goditje ndaj BeH

2 min read

“Regjimi i Vuçiqit e mbështet Dodikun në shpërbërjen e BiH. Marrëdhëniet në rajon nuk kanë qenë më keq që nga vitet 1990, politika zyrtare e Beogradit kërcënon fqinjët e tij, kam parasysh BeH dhe Malin e Zi Projekti Ekonomik i Ballkanit të Hapur, i përbërë nga Serbia, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut Zgjedhjet në Serbi janë në prill, dëshiron Vuçiq për të fituar dhe ai kujdeset për elektoratin ekstrem e të djathtë. I dobët, pothuajse asnjë reagim ndaj orgjisë nacionaliste në Priboj, e cila shkaktoi një përsëritje në vetëm pak ditë, është një ilustrim i politikës së Vuçiqit”, thotë Koraç. Profesor Koraç thekson se nuk është rastësi që Vuçiq nuk u paraqit në RS “jokushtetuese”.

Ditën “të dielën në Banja Luka.” Vuçiq po luan një lojë të dyfishtë. Ai mund t’i thotë Perëndimit, nuk isha në Banja Luka, dhe ata festuan 30 vjet, unë mbështes Marrëveshjen e Paqes të Dejtonit, integritetin e BiH… dhe fraza të ngjashme. Kur amerikanët vendosën sanksione ndaj Dodik, ai tha se do ta diskutonte me përfaqësues të administratës amerikane. Asnjë fjalë për shkaqet, përpjekjet për të shpërbërë BeH-në, korrupsionin… Çfarë mendon Vuçiq, thonë Vulin dhe Dodik. “Bota serbe” apo të gjithë serbët në një shtet është në fakt plani origjinal i Sllobodan Millosheviqit. Vërtetë, Vulin e “korrigjoi” veten dhe më pas shpjegoi se po punonte në “botën shpirtërore”, por është e vështirë t’i besohet atij,” tha Koraç. Pesimist kur bëhet fjalë për zhvillimin e krizës në BeH.” Beogradi do të mos ndryshojë politikën e saj ndaj BiH dhe Malit të Zi. Nëse komuniteti ndërkombëtar është pasiv dhe përshtypja ime është se do të jetë kështu, e gjithë kjo mund të përshkallëzohet. Pse mendoj kështu? Kriza në Ukrainë është prioritet i Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Evropian, Amerikanët kanë një problem të madh ekonomik dhe politik me Kinën dhe Evropa nuk ka një lider të fortë. Presidenti francez Emmanuel Macron po përballet me zgjedhje këtë vit dhe sigurisht që do të jetë prioriteti i tij. Fatkeqësisht, do të ketë shumë hapësirë ​​për veprimet negative të Serbisë ndaj BeH dhe Malit të Zi”, tha Koraç.