Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Korçari Qemal Omari që themeloi Istanbulspor

1 min read

Edhe pse jo nga klubet më të mëdha në Turqi, Istanbulspor është nga më të vjetërit. Sot pak mund ta dinë, mbase vetëm tifozët fanatikë të kësaj skuadre, që themeluesi i këtij klubi në vitin 1923 ishte një shqiptar që quhej Qemal Omari. Ky kishte qenë për kohën e tij një nga futbollistët më të mirë dhe një nga trajnerët më të suksesshëm.

Omari do të luante me Istanbulspor deri në vitin 1930, kur do të transferohej në Shqipëri. Ai bashkë me Servet Teufik Agaji erdhën në Korçë për të krijuar atë që ka hyrë në historinë e futbollit shqiptar si “Skënderebu i madh”. Në vitin 1933 Skënderbeu me Qemal Omarin trajner dhe Tefuik Agajin sulmues kryesor do të fitonte titullin kampion të Shqipërisë.

Pas kësaj eksperience të suksesshme në futbollin shqiptar, Qemal Omari do të rikthehej në Turqi për ta vijuar karrierën e tij si arbitër. Ai mbahet mend për arbitrimin e përballjes mes Gallatasarajit dhe Beshiktash në vitin 1936, një nga ndeshjet më të zjarrta në historinë e futbollit turk. Ndër të tjera, Qemal Omari ka luajtur për kombëtaren turke dhe ka mbajtur pozicionin e sekretarit të përgjithshëm të federatës së futbollit në Turqi.