Kostoja e jetesës në tetor 2023, krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar, është rritur me 3.5%, ndërsa çmimet e shitjes me pakicë me 3.4%. Krahasuar me shtatorin e këtij viti, kostoja e jetesës është ulur për 1,5 për qind dhe çmimet e shitjes me pakicë për 0,6 për qind, njoftoi Enti Shtetëror i Statistikave.

Ulje e indekseve të kostos së jetesës në tetor 2023, krahasuar me një muaj më parë, është vërejtur te qumështi me 10.1%, vezët me 9.0%, perimet e freskëta dhe të ftohta, përveç patateve dhe frutave të tjera me rrënjë me 8.6%, uji mineral. , pijet e gazuara, lëngjet e frutave dhe perimeve me 6,4%, frutat e freskëta dhe të ftohta me 5,2%, birra me 4,3%, djathi dhe gjiza me 4,1%, mishi me 3,4%, buka dhe drithërat me 3,3% dhe vaji dhe yndyrat me 0,9 %.

Gjithashtu, rënie në indekset e kostos së jetesës është vërejtur edhe për mediat regjistruese me 7,7%, pajisjet e informacionit për përpunimin e të dhënave me 7,3%, karburantet dhe lubrifikantët për mjetet e transportit me 3,2%, biçikletat me 1,8%, shërbimet e akomodimit. me 1,1%, lëndë djegëse të ngurta shtëpiake me 1,0%, lojëra, lodra dhe hobi me 0,9%, pajisje sportive, kampe dhe rekreative me 0,7%, pajisje të vogla elektrike shtëpiake, mallra shtëpiake – jo të qëndrueshme, shërbime të tjera pajisjesh për transportin vetjak nga 0,6%, mjetet motorike me 0,5% dhe shërbimet mjekësore me 0,2%.

Rritje të indekseve të kostos së jetesës në tetor 2023, krahasuar me muajin paraardhës, është shënuar te sheqeri, reçeli, mjalti, çokollata dhe ëmbëlsirat me 2.4%, produktet ushqimore të pa përmendura diku tjetër me 1.8%, pijet alkoolike me 1.4%. peshku dhe prodhimet e detit me 1,2%, vera me 1,0%, kafeja, çaji dhe kakao me 0,4%.

Në muajin tetor, rritje e indekseve të kostos së jetesës është vërejtur edhe tek pajisjet elektrike për higjienën personale me 9,5%, transporti ajror i pasagjerëve me 5,2%, veterinaria dhe shërbimet e tjera për kafshët shtëpiake me 4,7%, gazi për familjet me 3,9%. , kopshte, bimë dhe lule me 2,6%, kafshë shtëpiake dhe produkte të ngjashme me 2,2%, aranzhime udhëtimi me 2,0%, shërbime shtëpiake dhe shtëpiake, pjesë këmbimi dhe aksesorë për automjetet e veta me 1,9%, motoçikleta me 1,7%, riparime audiovizive, fotografike dhe pajisje informacioni, pajisje të tjera dhe produkte të higjienës personale me 1.6%. Tek pajisjet fotografike dhe kinematografike dhe instrumentet optike ka rritje me 1.5%, mobiliet dhe mallrat shtëpiake, arsimi tjetër me 1.3%, këpucët dhe këpucët e tjera me 1.2%, produktet farmaceutike me 1.1%, shërbimet e mirëmbajtjes dhe riparimit të shtëpisë, sendet e tjera personale. 1,0%, pajisje për marrjen, regjistrimin dhe riprodhimin e zërit dhe imazheve për 0,9%, riparimet e mobiljeve, sendeve shtëpiake dhe mbulesave të dyshemesë, qelqeve, enëve të kuzhinës dhe pajisjeve të tjera për 0,8%, shërbimeve argëtuese dhe sportive, shërbime kulturore për 0,7%. elektroshtëpiake të mëdha për amvisëri me 0.6%, veshje me 0.5%, mirëmbajtje dhe riparim i automjeteve me 0.4%, lëndë djegëse të lëngshme për amvisëri, restorante, kafene etj., bizhuteri, ora dhe ora dore me 0.3%, qilima dhe mbulesa të tjera dyshemeje , transporti rrugor i pasagjerëve, kancelari dhe materiale vizatimi me 0.2%.

By vull