Ekspozitë personale nga Dita Starova Qerimi

vull

Dr. Dita Starova – Qerimi është piktore akademike dhe asistente profesoreshë në Fakultetin e Arkitekturës dhe Dizajnit në Universitetin American College Shkup. Ajo mori arsimin e saj të parë për pikturë në Paris, në “Lycée Janson de Sailly”, dhe në vendlindjen e saj në Shkup, pasi u diplomua në Shkollën e Mesme Shtetërore të Artit dhe Dizajnit “Lazar Liçenoski” u diplomua dhe mori diplomën master në Fakultetin e Arteve të Bukura në Universitetin “Kiril dhe Metodij ”, në klasën e Simon Shemov. Doktoraturë në vitin 2014 në Universitetin “Euro-Ballkan” me temën “Piktura murale në ndërtesat e shenjta islamike në Republikën e Maqedonisë përmes një analize praktike të kontributit njerëzor”, nën mentorimin e prof. Mehmet Ibrahimgyl nga Universiteti Gazi në Ankara. (Turqi).

 

Si një artiste e afirmuar në biografinë e saj profesionale Dita Starova – Qerimi deri më tani ka shënuar 14 ekspozita individuale dhe mbi 50 grupore në Maqedoni, SHBA, Francë, Turqi dhe Kosovë. Ajo ka fituar çmime të shumta vendase dhe të huaja. Punimet e saj mund të gjenden në koleksionet e Muzeut të Artit Bashkëkohor dhe Galerisë Nacionale të Republikës së Maqedonisë në Shkup, si dhe në koleksione në Kanada, Turqi dhe Francë. Ajo është anëtare e Shoqatës së Artistëve të pikturës të Maqedonisë (DLUM), Shoqatës së Artistëve “Art Vizion” nga Shkupi, si dhe Shoqatës së Artistëve të Maqedonisë “Draudakum”. Ajo është fituese e çmimit “13 Nëntori”, dhënë nga Qyteti i Shkupit, në fushën e kulturës.

Drejtoreshë aktuale e Galerisë Kombëtare të Maqedonisë është nga viti 2015, periudhë në të cilën, përveç organizimit dhe menaxhimit të ekspozitave të shumta, ajo gjithashtu punon në realizimin e disa projekteve të rëndësishme për restaurimin e Shtëpisë Përkujtimore të Lazar Liçenoski dhe ambientet ekspozuese të hamamit Daut Pasha dhe Çifte hamam të cilat përfaqësojnë mbrojtjen e trashëgimisë kulturore.

Shumë angazhime lejojnë raste të rralla për të “vjedhur” momente për veten e tyre dhe miqësinë me artin e shtatë,  përmes prozës dhe poezisë deri në provokim dhe frymëzim krijues …

“Kënga pa kohë” “Lulëkuqja”nga poeti i madh shqiptar Asdreni shkruar 100 vjet më parë (1912) ngjall shoqërime të mundshme edhe në këto kohë vuajtjesh nga pandemia. Lulëkuqja  e brishtë e ahut që sfidon erërat e forta bëhet një simbol i shpresës universale. Ndërsa lulekuqet lulëzojnë, shpresa për të kapërcyer vështirësitë më të mëdha të jetës do të përtërihet. “Duke ringjallur lulekuqen në pëlhurën  e pikturës, unë dua të zgjoj çatitë e gëzimit dhe shpresës në shpirtin e njeriut”, tha Starova Qerimi.

Bashkangjitur edhe poezinë “Lulëkuqja”

Next Post

Ku flenë të pasurit? Vende pushimesh që vetëm ata me pak fat mund t'i përballojnë

Disa kompani për marrjen me qira të akomodimit kanë filluar të përdorin termin ultraluxus për të ndarë shtëpitë “e zakonshme” nga ato me të vërtetë të veçanta … Të pasurit duan të shkojnë me pushime në vende ekskluzive. Por ku flenë ata, çuditen shumë. Akomodimi privat ofron privatësi aq të nevojshme, por hotelet […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: