“FRAUENKIRCHE – foto tregim” nga Aleksandar Kondev në “Malla Stanica”

vull

Në Galerinë kombëtare të Republikës së Maqedonisë së Veriut (objekti “Malla Stanica”) në 21 maj (e martë) me fillim në ora 20.00, do të hapet ekspozita e fotografisë “FRAUENKIRCHE – foto tregim” i fotografit të mirënjohur maqedonas Aleksandar Kondev.


Foto tregimin mbi katedralen Frauenkirche në Dresden, Aleksandar Kondevi e nis në vitin 1998 për plot 20 vjet – deri në vitin 2018. Gjatë kësaj periudhe Kondevi fotografon disa herë “kthimin e jetës” në këtë katedrale, e cila përndryshe është pothuajse e shkatërruar nga bombardimet e shteteve fqinje në muajt e fundit të Luftës së dytë botërore.

Ky projekt, sipas karakterit të Kondevit, përfaqëson një sfidë në vetvete duke u nisur nga disa aspekte të caktuara, dy nga të cilët janë fokal: rikonstruktimi i katedrales Frauenkirche dhe foto-tregimi i artistit mbi këtë proces.

 

Sigurisht, në të dyja këto aspekte vjen në pah theksimi i fuqisë (tashmë të harruar) të fotografisë, por edhe “përdorimi” i saj në kontekstin bashkëkohor të krijimtarisë. Duke pasur në mendje këtë gjë, kjo ekspozitë rreket t’i “dokumentojë” të dyja këto procese njëkohësisht: rrjedhën e rikonstruktimit të kishës katedrale dhe interpretimit subjektiv të këtij rikonstruktimi si një projekt i pavarur, “në proces e sipër” nga autori Aleksandar Kondev. Fotoaparati i Kondevit, i përfshirë krejtësisht në këto procese, selekton – nga plane më të gjera (“informuese”), elemente duke nisur nga detajet dhe konstruktimet e vetëmjaftueshme arkitektonike e deri te ajo, pa të cilën një objekt fetar nuk do të ishte ajo çfarë është.

Kuratori i këtij projekti është kuratori i lartë, Zllatko Teodosievski i cili njëkohësisht do të jetë i hapur për publikun më të gjerë deri në 11 maj, 2019.

Next Post

RDK:Përgjigje dezinformatave të Shtabit të Këshillit mbipartiak

Rilindja Demokratike Kombëtare vlerëson se ky koalicion qeveritar është formuar për të sjellë ndryshime të mëdha historike dhe për këtë arsye këtë qeveri e përbëjn njerëz tejet serioz në politikë. Roli i Vesel Memedit dhe i RDK-së ka qenë vendimtar në momentet më delikate për shtetin, dhe vazhdon të luaj […]

Subscribe US Now