Galeria kombëtare në bashkëpunim me Ambasadën e Hungarisë në Shkup, Muzeun hungarez te artit dhe Verën shkupjane, prezantojnë ekspozitën “Trende moderne në fotografisë hungareze”.

vull

Trendet moderne në fototgrafinë hungareze nga shekulli XX
Me anë të kësaj ekspozite kemi për synim t’i theksojmë idetë progresive, të cilat vunë një vulë të madhe mbi fotografinë artistike të Hungarisë në shekullin XX nëpërmjet disa veprave të fotografëve të shquar botërorë dhe artistëve të tjerë, të cilët deri së fundmi ishin më të njohur në Hungari se sa në pjesën e mbetur të botës. Përzgjedhja është bërë nga koleksionet që ndodhen në Muzeun hungarez të fotografisë.


Dashamirësit e fotografisë artistike, në përgjithësi, bien dakord se në periudhën mes luftërave botërore, Hungaria qëndronte në kulm për sa i përket rëndësisë së artistëve të saj fotografikë. Fotografia e AndreKertes (emri i lindjes: AndorKertes/ AndorKertész), LasloMoholi- Nagj (LászlóMoholy-Nagy), Brasaj (Brassaï, pseudonim i GjullaHolas/ GyulaHalász) dhe Marton Munkaçi (MártonMunkácsi) është në nivel të lartë në të gjithë botën dhe me të vërtetë, veprat e tyre konsiderohen ikona absolute të fotografisë mes luftërave. Me pikturat e paraqitura në ekspozitë, që zënë periudhën e viteve para Luftës së parë botërore e deri në fund të Luftës së dytë botërore, mund të gjejmë veprat origjinale të këtyre fotografëve të mëdhenj.
Por kemi edhe një qëllim: gjegjësisht, duam të paraqesim se si veprat e fotografëve mbase më pak të njohur hungarez të asaj periudhe, si Angello (Angelo), KarojEsher (KárolyEscher), ImreKinski (ImreKinszki), JozhefPeçi (JózsefPécsi), Judit Karas (Judit Kárász), si dhe të IshtvanKernj (IstvánKerny) ishin pasqyruese të eksperimentalizmit të asaj kohe dhe ideve alternative që binin ndesh me stilet dominuese të zakonshme të shfaqura më së miri me anë të piktorializmit të vonshëm dhe të ashtuquajturit stil “hungarez”.

Montazhet e hershme të IshtvanKernjit, të cilat u ngjasojnë autoportreteve, fotografitë abstrakte të ImreKinskit apo fryma bashkëkohore e shprehur përmes modës dhe fotografisë reklamuese të Judit Karas dhe JozhefPeçit, të shkolluar në “Bauhaus”, janë aspekte të rëndësishme të historisë së fotografisë në Hungari. Këta fotografë – për dallim nga bashkëkohorët e tyre, të cilët fituan respekt jashtë shtetit dhe vazhdojnë të konsiderohen personalitetet kryesore të historisë ndërkombëtare të fotografisë, asnjëherë nuk krijuan stile dhe shkolla të tyre.
Megjithatë, siç mund të duket nga fotografitë e ekspozitës, vërtetojnë qëndrimin e pakohë krijues që përdor në mënyrë të vetëdijshme mjetin e fotografisë.
Qëllimi i ekspozitës “Trendet moderne të fotografisë hungareze të shekullit XX” është të mund të paraqesim fotografi të ndryshme të cilat në kohën e tyre kanë paraqitur një formë progresive të shprehjes vizuale dhe që janë rezultat i një bote të guximshme, moderne dhe vizuale.

Ekspozitën do ta prezenton Drejtori i Muzeut të Fotografisë Hungareze,y. Petar Baki

Fjalime përshëndetëse:

Ekselenca e tij z. Laszlo Ishtvan Duks, ambasador i Republikës së Hungarisë në Republikën e Maqedoniasë së Veriut,
Dr. Dita Starova Qerimi, drejtor i Galerisë Nacionale,
Nikola Gligorov, drejtor i Direkcionit për Kulturë dhe Art.

Next Post

Osmani për vizitë pune disaditore në Republikën e Portugalisë

Nesër, (e premte 05 prill), Zëvendëskryetari i Qeverisë për Çështje Evropiane, Bujar Osmani, për vizitë disaditore do të qëndrojë në Republikën e Portugalisë, në kuadër të së cilës do të mbajë takime me përfaqësuesit e kreut shtetëror të vendit, mes të cilëve edhe me Ministrin për Punë të Jashtme të […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: