Home Rajoni Kurti për 360 Gradë: Serbia e do kafen pa filxhan

Kurti për 360 Gradë: Serbia e do kafen pa filxhan

0

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, në daljen e sonte në emisionin “360 Gradë ” , tha se nuk e mohon Asociacionin e Komunave Serbe (AKS), e cila është një nga kërkesat kryesore të Beogradit në negociatat me Prishtinën, por tha se Serbia nuk mund ta kërkojë në një situatë kur ai përsërit përditë se nuk do ta njohë kurrë pavarësinë e Kosovës.

Sa i përket kushtetutshmërisë së marrëveshjes për AKS-në, ai thekson se Gjykata Kushtetuese e Kosovës ka konstatuar se 23 nene nuk janë në përputhje me Kushtetutën e vendit të tij.

 

“Me të nuk janë pajtuar jo 2-3 anëtarë, por 23 anëtarë, ndërsa 6 pikat e para nga 15 janë për Komunitetin, pikat e mëposhtme janë për integrimin e strukturave paralele të Serbisë në institucionet e sistemit shtetëror të Kosova, e cila pati një rekurs të spikatur nga 5 nëntori i vitit të kaluar e tutje kur Beogradi urdhëroi dorëheqjen kolektive të katër kryetarëve të komunave në veri, dhjetë anëtarëve të listës serbe në parlament dhe mbi 400 policëve në katër komunat veriore”, thotë Kurti.

Ai thekson edhe një pikë tjetër, sipas tij, të rëndësishme, e cila parasheh se Kosova dhe Serbia nuk do të ndërhyjnë me njëra-tjetrën në integrimet evropiane, për të cilën Kurti e akuzon Vuçiqin për mosrespektim.

“Çfarë bëri presidenti serb vitin e kaluar, më 10 dhjetor, për ironi, në Ditën Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut – ai u dërgoi letra pesë vendeve që nuk e njohën shtetin – Spanjës, Sllovakisë, Greqisë, Rumanisë dhe Qipros që të mos pranojnë kërkesën zyrtare të Kosovës. për anëtarësim në BE, të cilën e dërgova pesë ditë më vonë, më 15 dhjetor, në Pragë, sepse Çekia kryesonte Këshillin e BE-së. Pra, marrëveshja më e dëshiruar për ta, për të cilën insistojnë kudo, nga njëra anë nuk kaloi në Gjykatën Kushtetuese të Kosovës si provë dhe në anën tjetër, ata vetë e shkelën atë”, thotë Kurti.

Komuniteti i komunave serbe, theksoi ai më poshtë në intervistë, nuk mund të jetë kundër kushtetutshmërisë dhe ligjshmërisë së Kosovës, si dhe monoetnike.

Në deklaratën se ndërmjetësi Miroslav Lajçak ka ofruar modalitete për këtë temë dhe në pyetjen se cila do të ishte zgjidhja e mundshme që nuk do të binte ndesh me Kushtetutën e Kosovës, Kurti thotë se është i gatshëm të diskutojë modelin.

 

“Eshte e vertete. Dhe ndërmjetësi Lajçak u përpoq të ishte kreativ, prandaj ofroi 15 modele të ndryshme të të drejtave të pakicave apo komuniteteve jominoritare në vendet e kontinentit evropian dhe, natyrisht, se ato janë të vlefshme, në kuptimin që na inkurajojnë mendoni për ide të reja dhe zgjidhje të qëndrueshme. Përveçse jam gati, jam shumë i interesuar të angazhohem aktivisht për të diskutuar mbi këto modele të cilat në një farë mënyre synojnë të konkretizojnë atë që kemi në nenin 7 të marrëveshjes bazë, që quhet ‘vetëmenaxhimi i komunitetit serb. në Kosovë”. Kjo është fraza apo emri që përdoret, pse jo, të diskutojmë”, thotë Kurti.

Ai gjithashtu theksoi se Serbia duhet të tërheqë letrat e dërguara nga Vuçiq për pesë vendet për të penguar integrimin evropian të Kosovës dhe tha se Beogradi nuk mund të kërkojë JPA derisa në anën tjetër të njohë pavarësinë e shtetit ku po kërkon. atë.

Previous articleKovacevski-Escobar: Maqedonia e Veriut është një partner i besueshëm i bashkësisë ndërkombëtare
Next articleJa sa do të rriten realisht pensionet