4 vjet nga 27 prilli i përgjakshëm, dhunuesit u bënë mbrojtës të Kushtetutës, organizatorët nuk janë organizator?

Kohanews Admin

Një tempull i demokracisë, një legjislaturë, një organ përfaqësues i qytetarëve, një objekt me rëndësi jetike për shtetin – këto janë vetëm disa nga epitetet për Kuvendin. Dhe ky është rasti në të gjithë botën, pavarësisht nga sistemi politik dhe pavarësisht nga niveli i fuqisë që kanë parlamentet në vende të ndryshme.

Duket pothuajse e paimagjinueshme, pikërisht institucioni që përshkruhet në termat e mësipërm, të poshtërohet kaq shumë përmes një ndërhyrjeje brutale dhe shembjes së tij. Por edhe ne e përjetuam atë. Jo shumë kohë më parë, në këtë ditë famëkeqe katër vjet më parë, ndodhi ndërhyrja në korridoret dhe sallat e parlamentit maqedonas. Imazhet, të cilat ishin dhe janë ende të pabesueshme, na dhanë një shuplakë të nxehtë në fytyrë se sa e ndjeshme është demokracia. Ai maqedonas, aq më tepër. Demokracia, sipas përkufizimit, është forma më e papërsosur e qeverisjes, por më e mira e alternativave të ofruara. Pikërisht ajo e enjte, e zezë dhe e përgjakshme, na siguron më të mirën në këtë. Kalimi i pushtetit, në teorinë politike, mund të përshkruhet si një moment kur pasionet kulmojnë dhe përvoja maqedonase nuk është e vetmja që bota ka parë. Nga ana tjetër, ajo që është thelbësisht e ndryshme është mënyra se si publiku dhe pozicioni, por edhe mënyra se si reagon opozita ndaj ngjarjeve të tilla rreth botës së bardhë, dhe si në vendin tonë.

https://www.facebook.com/a1onmk/videos/215422623681639/?t=0

Edhe fotografia e Uashingtonit dhe ajo që pamë atje në fillim të janarit të këtij viti nuk është zbehur. Sidoqoftë, numri i përfaqësuesve të opozitës së re që, në mënyrë të qartë dhe pa mëdyshje, dënoi depërtimin e paligjshëm në Kapitol, nuk ishte aspak i papërfillshëm. Në anën tjetër të pellgut, opozita maqedonase po lufton për të formuar pozicionin e saj mbi ngjarjet e 27 Prillit 2017. Së pari, opozita kryesore e atëhershme bëri thirrje që autorët të sillen para drejtësisë dhe i bëri thirrje Drejtësisë të interpretojë veprimet e tyre. Pastaj, i riu, i cili erdhi si i pari nga radhët e opozitës, filloi të mohonte veprimet. Në mënyrë që të rritte disa kapacitete të ardhshme të koalicionit, ai foli për një falje dhe menjëherë pas kësaj ai prezantoi narrativën “mbrojtësit e Kushtetutës”. Në mënyrë që dikush të jetë mbrojtës i diçkaje, edhe nëse është Kushtetuta, ai duhet së pari ta lexojë atë.

Në mbështetje të mbrojtësve të pretenduar të Kushtetutës dhe patriotëve, ne pamë një protestë të opozitës këtë fundjavë. Ishte veçanërisht zhgënjyese të shihje disa opozitarë në protestën e djeshme, të cilët paraqiten si krahu përparimtar i së djathtës maqedonase. Simpleshtë e thjeshtë, mbase pritet që ata të tregojnë se valëvitja e një flamuri që prej kohësh nuk ka qenë flamuri shtetëror i këtij vendi, në asnjë mënyrë nuk mund të na çojë në përfundimin se sulmuesit e popullit dhe institucionit katër vjet më parë mbrojtën çdo gjë kjo është një atribut i vendit – dhe aspak, Kushtetuta e Maqedonisë. Prania e një mitingu të tillë proteste, dhe më parë, në një shkallë të gjerë dhe të gjerë, duke ngritur zhurmë për nevojën e shtyrjes së regjistrimit për shkak të pandemisë shëndetësore, thekson më tej jologjikitetin me të cilin opozita vendosi të shënojë përvjetorin e katërt.

Mësimet që ne si shoqëri është dashur të studiojmë gjatë katër viteve të fundit janë të shumta, por një është padyshim thelbësor – dhe kjo është që demokracia ka nevojë për demokratë. Kjo më së shumti është për shkak të faktit se, ka pasur dhe do të ketë episode famëkeqe, por ne si qytetarë po pjekemi çdo ditë dhe duhet të vendosim me vetëdije me çfarë sistemi do t’i përgjigjemi efekteve të tilla anësore. Kjo tregon se sa demokratikisht duam të ecim përpara.

Kërcënimi terrorist ndaj rendit kushtetues është emri i krimit në përputhje me Kodin Penal për të cilin ndiqen persona të veçantë. Kjo eshte. Dhe këtu janë instancat gjyqësore që janë thirrur dhe duhet të zbërthejnë kurthin rreth të gjitha ngjarjeve që i paraprinë dhe pasuan të enjten e përgjakshme. Ne, qytetarët, dhe aq më tepër politikanët, mund dhe duhet të kontribuojmë për të ndriçuar ngjarjet e asaj kohe dhe për të dërguar mesazhin – kurrë më për ta përsëritur.

Next Post

Mbyllet qendër fitnesi në Shkup e cila ka punuar edhe përskaj ndalesës për punë, arrestohen tre persona

Nëpunës policorë të SPB Shkup sot (27.04.2021) i privuan nga liria I.I., N.M. dhe I.A. (pronari) të cilët janë hasur në qendër fitnesi në rr. ”Emil Zola” në Shkup edhe përskaj ndalesës për punë të objekteve të këtilla. Objekti është plombuar nga ana e inspektorëve të Inspektoratit Shtetëror të Tregut, […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: