Freedom House: Maqedonia e Veriut është i vetmi vend që ka bërë përparim demokratik në Ballkanin Perëndimor

Blerand Rexhepi

Demokracia ka rënë në pjesën më të madhe të Ballkanit Perëndimor gjatë vitit të kaluar, me intensifikimin e sulmeve ndaj demokracisë në të gjithë Evropën dhe Euroazinë, sipas Freedom House, një organizatë jo-qeveritare, në raportin e Vendeve në Tranzicion.

Në Shqipëri, Mal të Zi, Kosovë dhe Serbi, ka pasur një rënie të vlerësimeve për demokracinë, ndërsa përparim është bërë vetëm në BE. Maqedonia në një farë mase në BiH, sipas një raporti nga një OJQ me bazë në SH.B.A.

Sipas një raporti të Freedom House, Maqedonia e Veriut ka bërë përparim në rezultatin demokratik nga 3.75 në 3.82, me përmirësime në fushat e qeverisjes demokratike nacionale dhe procesin zgjedhor. Vendi ynë ka rezultatin më të mirë në fushën e shoqërisë civile (4.75), dhe më të keqin në fushat e kornizës gjyqësore dhe pavarësisë dhe korrupsionit (3.25).

Sidoqoftë, vendi ynë mbetet në grupin e regjimeve kalimtare ose hibride të cilat ende përfshijnë Bosnjën dhe Hercegovinën, Gjeorgjinë, Hungarinë, Kosovën, Malin e Zi, Moldavinë, Serbinë dhe Ukrainën.

Vendet në regjimet tranzicionale ose hibride janë zakonisht demokraci elektorale ku institucionet demokratike janë të brishta dhe ka sfida të rëndësishme për mbrojtjen e të drejtave politike dhe lirive civile.

Next Post

Në Maqedoninë e Veriut do të prodhohet ambalazhë për vaksinat kundër Covid 19

Gjiganti prodhues gjerman për paketimin mjekësor dhe farmaceutik fillon punën e tij në Maqedoninë Veriore me shpalljen e planeve edhe më ambicioze. Faza e parë, me vlerë rreth 30 milion euro dhe rreth 350 punë, ka filluar, por ajo që është edhe më e rëndësishme është akoma për të ardhur. […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: