Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Ish-shefi i kabinetit të Mickoskit dhe drejtori i Vodovod moton tender me para europiane prej 160 milionë euro për një ko-kompani të EVN-së?!

4 min read

Pleqtë thonë, jepi një njeriu pushtet dhe do ta shohësh sa i zgjuar është. Ky përkufizim i urtë popullor është absolutisht i zbatueshëm për mënyrën e funksionimit të kryetarëve të komunave dhe stafit të Hristijan Mickoskit, i cili e ushtron pushtetin lokal në 10 muajt e fundit.

Dy kompani i plotësuan kushtet për pjesëmarrje në tenderin për ndërtimin e një termocentrali që duhet të pastrojë mbi 90 për qind të ujërave të zeza në Shkup, projekt ky prej mbi 136 milionë euro i financuar nga fondet e Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim dhe të BE-së dhe Banka e Investimeve.

Me një projekt të tillë, metropoli duhet të largohet përfundimisht nga lista e disa qyteteve europiane që nuk trajtojnë ujërat e zeza. Kryetarja Arsovska në intervistat e saj theksoi se më e rëndësishmja është që qytetarët të kenë një mjedis ekologjik më të shëndetshëm dhe në Vardar në vend të ujit të ndotur si tani do të rrjedhë ujë i pastruar.

Tre kompani shprehën interes për të marrë pjesë në tenderin për ndërtimin e impiantit të trajtimit, një kompani franceze që nuk paraqiti ofertë pas shpalljes, një konsorcium turko-amerikan dhe një kompani gjermane me kapital austriak, një ko-kompani e EVN. Bëhet fjalë për kompaninë “WTE”, kompani pjesë e grupit EVN.

Problemet në procedurën e tenderit nisin pasi Ujësjellës Kanalizime, drejtor i së cilës është Zlatko Perinski, i cili dikur ishte shef i kabinetit të kryetarit të VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, vendos që përmes procedurës së tenderit ta skualifikojë konsorciumin turko-amerikan, nëpërmjet një eliminimi që nuk është trajtuar jo i nevojshëm as për BERZH dhe as për Bankën Evropiane të Investimeve dhe i lidhur me vlerësimin e kredisë për bankën që jep garancinë bankare për kompanitë.

Ajo që është e dyshimtë është se kompania që Perinski de facto e përjashton nga tenderimi po ofron një ofertë që sipas burimeve jozyrtare do t’i kursejë Qytetit të Shkupit 20 milionë euro të pabesueshme, për dallim nga ko-kompania e EVN-së.

Është jashtëzakonisht e dyshimtë se ka edhe shkresa zyrtare me të cilat kërkohet mendimi i BERZH-it dhe Bankës Evropiane për Investime për këtë kriter, për të cilin ata nuk kanë asnjë kundërshtim, ndërsa Perinski e anashkalon të gjithë procedurën dhe punon që t’ia fitojë tenderin ko-kompanisë të EVN-së.

Dyshim shtesë me favorizimin e ko-kompanisë të EVN-së është shkaktuar edhe nga raportet e shkëlqyera biznes-krim që ka menaxhmenti aktual i VMRO-DPMNE-së me EVN-në austriake, raporte që shpërthyen në opinion me rastin “Delçevski Nivi”, rast në të cilin disa nga bashkëpunëtorët më të afërt të Hristijan Mickoskit përfunduan në paraburgim.

Në këtë rast akuzohen dy menaxherët e “EVN Elektrani” Miroslav Mitrovski dhe Igor Gievski, miq të ngushtë të Mickoskit, së bashku me blerësit dhe shitësit e parcelave, Darko Todorovski dhe Vlatko Ilievski, pjesëtar i sigurimit të Mickoskit si Orce Todorovski, ish-drejtor i selisë së VMRO-DPMNE-së në mandatin e Mickoskit.

Rasti është nën hetim. Nga sa dihet deri më tani publikisht, të dyshuarit Darko Todorovski, Vlatko Ilievski dhe bashkëshortja e tij Marija Ilievski, të gjithë nga Dellçeva, kanë marrë tokë si dhuratë nga persona të tjerë, të cilat i kanë marrë në pronësi më 1 shtator 2021. Tre javë më vonë, më 21 shtator, parcelat vlera e të cilave është të vlerësuara nga komuna për 20 denarë për metër katror, ​​i janë shitur EVN Elektrani për më shumë se 800 denarë për metër katror. Të shtatët, duke përfshirë dy menaxherë në EVN, ishin të lidhur dhe miqësorë, njoftuan autoritetet hetimore. Sipas tyre, ata kanë arritur t’i bindin pronarët e tokës private në Dellçevë që ta blejnë pronën e tyre me çmim të caktuar, por të pajtohen që në dokumente të thuhet se po ia japin. Për pak ditë ia kanë shitur EVN-në pronën e dhuruar për 1.5 milionë euro.

Kjo histori e lidershipit aktual të partisë, si dhe përkrahja që EVN Maqedoni e ka për Hristijan Mickoskin në vitet e fundit, tregojnë se Perinski po përpiqet t’ia kthejë kompaninë austriake me para të shtetit.

Mbetet për t’u parë se cilat do të jenë hapat e radhës të kryesisë së Qytetit dhe si do të përballet me këtë krim miliona dollarësh.

Shkruan: Aleksandar Mitovski

https://infomax.mk/%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%88%d0%bd%d0%b8%d0%be%d1%82-%d1%88%d0%b5%d1%84-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d1%86%d0%ba%d0%be%d1%81%d0%ba/