Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Kush është Paul Williams, të cilin Grubi e paralajmëroi si mysafir special për 20 vjetorin e Marrëveshjes së Ohrit?

2 min read

Zëvendëskryeministri i Parë njoftoi se në ngjarjen kryesore më 13 gusht do të marrë pjesë “autori i draft dokumentit origjinal” të Marrëveshjes së Ohrit, megjithëse emri që ai përmendi është relativisht i panjohur në vend në kuadrin e negociatave për Marrëveshja e Ohrit.

Zëvendëskryeministri i parë dhe Ministri i Sistemit Politik, Artan Grubi, njoftoi praninë e autorit të draft versionit të Marrëveshjes së Ohrit në ngjarjen kryesore me rastin e dy dekadave së nënshkrimit të marrëveshjes politike që shënon fundin e konfliktit të vitit 2001.

Sipas Grubit, në fjalimin e tij në debatin shkencor të organizuar nga Universiteti Nënë Tereza, njoftoi, ndër të tjera, “praninë e autorit të draft dokumentit origjinal mbi Marrëveshjen e Ohrit, avokatit amerikan Paul Williams, në krye ngjarja e 13 gushtit”.

Emri i Paul Williams është relativisht i panjohur për publikun e gjerë në vend, në kuadrin e negociatave disa mujore për të arritur Marrëveshjen, të nënshkruar nga drejtuesit e atëhershëm të katër partive më të mëdha në atë kohë, nën kujdesin e Presidentit të atëhershëm Boris Trajkovski dhe të ndërmjetësuar nga BE dhe SHBA, Francois Leotard dhe James Pardew.

Në Wikipedia, Paul R. Williams prezantohet si profesor i drejtësisë dhe marrëdhënieve ndërkombëtare në Universitetin Amerikan në Uashington. Biografia e Wikipedia thotë se Williams ndihmoi rreth njëzet vende dhe njësi në negociatat kryesore paqësore ndërkombëtare, legjislacionin dhe planifikimin e politikave. Siç thuhet, ai mori pjesë si përfaqësues në negociatat për Marrëveshjen e Dejtonit (Bosnje dhe Hercegovinë), Marrëveshjen e Rambujesë dhe negociatat në Paris (Kosovë), negociatat për Marrëveshjen e Ohrit (Maqedoni) dhe negociatat Podgoricë-Beograd. Thuhet gjithashtu se Williams këshilloi një numër të madh qeverish dhe partish në Afrikë, Azi dhe Evropë, përfshirë Afganistanin, Bosnjën, Irakun, Kosovën, Malin e Zi dhe Nagorno-Karabakh, si dhe Presidentin e Maqedonisë, Presidentin e Estonisë dhe Ministrin e Punët e Jashtme të Malit të Zi.

Në debatin e organizuar nga Universiteti Nënë Tereza, ngjarje brenda programit me rastin e 20 vjetorit të Marrëveshjes së Ohrit, Grubi theksoi se nënshkrimi i këtij dokumenti vendosi vlerat e larta shoqërore të barazisë dhe bashkëjetesës paqësore.