Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

19 Marsi është dita kur Universiteti AUE FON feston 18 vjet funksionimi

4 min read

Duke pasur parasysh pandeminë globale Covid-19, ngjarja e këtij viti për nder të 18 viteve të ekzistencës do të zhvillohet në një mënyrë jo-tradicionale, pra virtualisht.
Universiteti, i themeluar si universiteti i parë privat në vendin tonë, është rritur në universitetin më të madh privat në Ballkan në 18 vitet e fundit.

AUE-FON filloi këtë vit akademik 2020/2021 i transformuar sipas standardeve më moderne arsimore Amerikane që ofrojnë studime fleksibile, liberale dhe të begata, duke e vendosur studentin në fokusin e interesit. Sidoqoftë, ambiciet e AEU FON nuk ndalen.

 


Duke folur për të ardhmen, Drejtori i AUE FON, Sefer Canoski, Mr., theksoi: “Ne jemi krenarë për ndryshimet që Universiteti ynë ka bërë në periudhën e kaluar. Në një kohë krize të shkaktuar nga pandemia e koronavirusit, vlen të përmendet se AUE-FON është i vetmi Universitet që ka rritur me një të tretën e numrit të regjistrimeve të studentëve krahasuar me vitin e kaluar. Fokusi ynë kryesor janë studentët tanë për të cilët ne investojmë dhe investojmë vazhdimisht. Synimi ynë kryesor është gjithmonë dhe kryesisht cilësia.

Për shkak të rritjes së vazhdueshme të numrit të studentëve të sapo regjistruar, në hap me të gjitha ndryshimet, projektet e reja investuese do të zbatohen me një investim prej mbi 5 milion euro i cili përfshin stafin e ri akademik, programet e reja dhe ambientet e reja hapësinore përfshirë sportet dhe palestrën dhoma Me fjalë të tjera, AUE FON do të zgjerohet në një shtesë prej 18,000 m2. E gjithë kjo do të krijohet në përputhje me të gjitha standardet e SHBA dhe të përshtatshme për përdorim nga personat me aftësi të kufizuara.

Presidenti i AEU FON Raymond Akiki tha: “Ishte një nder dhe kënaqësi e veçantë për mua që u bashkova në këtë ceremoni nga miq dhe partnerë të mirë në Universitetin Amerikan të Evropës, dy nga universitetet më të shquara globale, Universiteti Rajonal i Miamit dhe Universiteti Antonin.

Duke menduar për pranimin e shekullit 21, dua t’ju jap një kuptim të vlerës së arsimit liberal. Por së pari, unë do të doja të theksoja një gjë. Edukimi liberal nuk ka asnjë lidhje me “liberalin” në një kuptim politik. As nuk i injoron shkencat. Edukimi liberal – siç përcaktohet më së miri nga Kardinal Newman në 1854 – është “ekspozim i gjerë ndaj kontureve të dijes” për hir të tij, në vend se thjesht marrja e aftësive për një zanat ose punë të veçantë.

Janari 2020, shënoi kohën e transformimit të paparë në Universitet dhe vend, Universiteti përgatiti dhe miratoi një vizion të ri për të ardhmen bazuar në arsimin liberal. Shtë një vizion që përshkruan në detaje dinamikën aktuale dhe rëndësinë e qëndrueshme të arsimit liberal si thelbësor për pozicionimin e studentëve, si dhe të instruktorëve për sukses në botë që askush prej nesh nuk mund ta parashikojë me të vërtetë.

Vizioni ynë për të ardhmen konfirmon nevojën për arsimim liberal si mjeti më i mirë për përgatitjen e studentëve për punë, shtetësi dhe jetë dhe për katalizimin e lëvizshmërisë sociale. “Universiteti Amerikan në Evropë na mëson profesione profesionale – ai edukon për jetën”.

Ne biseduam për transformimin e AEU FON me studentët nga vetë universiteti.

Ksenija Nikolova shpjegoi: “Unë zgjodha Universitetin AUE FON për masterin tim të dytë në shkenca politike dhe diplomaci, sepse dua të jem një student i përjetshëm, jo ​​vetëm një student. Fleksibiliteti i programit dhe hapësira e kohës ishin një mundësi ideale për mua, pasi kam punuar gjatë ditës. Sinqerisht më pëlqen të marr çdo provim sepse kuptova atë që po mësoja. Unë tashmë i përdor të gjitha gjërat që kam mësuar këtu në përgjegjësitë e mia të përditshme të punës dhe sigurisht që ishte përparësia ime. Ndihem krenar që jam pjesë e AUE FON.”

Si pjesë e transformimit që po ndodh në AUE FON, shpallet dhe pritet të fillojë të funksionojë Fakulteti i ri i Fizioterapisë, si dhe Fakulteti i Industrisë Ushqimore, për të cilin jemi në fazën e akreditimit në bashkëpunim me Universitetin e Miami, Ohio, SHBA.

Ndër të tjera, është emëruar një drejtor i ri në detyrë. Rektori dhe ai është kanadezi Robert Arthur, i cili do të kontribuojë në një rezultat edhe më pozitiv të gjithë këtij transformimi.

Ne përballemi dhe do të përballemi me shumë sfida, por përkundër kësaj unë besoj në të ardhmen e Universitetit Amerikan të Evropës – FON, thotë Canoski.

Sfidat janë motivimi ynë. Studentët në fokus. Për arsimim më të mirë.