Elezi: Nga 6-8 dhjetori, panairi “Blej shtëpi, blej banesë “, projekti vazhdon edhe vitin e ardhshëm!

Kohanews Admin

Projekti i kredisë për subvencionim të banesave nga shteti “Blej shtëpi, blej banesë” vazhdon edhe vitin e ardhshëm. Qytetarët nga data 6-8 dhjetor do të jenë në gjendje të marrin informacione shtesë nga Ministria e Financave, bankat e përfshira në projekt dhe kompanitë e ndërtimit se si të aplikojnë për projektin “Blej shtëpi, blej banesë” në panairin që pritet të mbahet në City Mall – Shkup, thekson kështu zëvendësministrja e financave, Shiret Elezi.

Ajo vë në dukje se ndryshimet e bëra në projektin këtë vit kanë përmirësuar ndjeshëm kushtet për qytetarët që kanë nevojë për mbështetje nga shteti për të marrë kredi për të blerë shtëpinë apo banesën e tyre.

“Përfitimi më i madh për qytetarët është ulja e normave të interesit për dhënien e kredisë për strehim si subvencion, për modelet ku shteti subvencionon këstin e kredisë, norma e interesit u ul nga 3.95% në 2.9%, ndërsa për të katërtin dhe për vitin e pestë norma e interesit u ul nga 4.44% në 3.9%. Në modelet ku pjesëmarrja është subvencionuar, norma e interesit është ulur nga 4.5% + EURIBOR në 4% + EURIBOR. Ekzistojnë modele të reja, veçanërisht të përshtatshme për të rinjtë deri në 35 vjeç. Për blerjen e një apartamenti ku interesi është më i lartë, subvencioni mujor në këste është rritur nga 50% në 70% , kjo do të thotë që në pesë vitet e para të shlyerjes së kredisë, shteti do të paguajë 70% të këstit mujor, ndërsa huamarrësi do të paguajë vetëm 30%. Subvencioni për modelet ku subvencionohet pjesa është rritur gjithashtu nga 50% në 70%. Kjo do të thotë që nëse përfituesi i projektit përdor këtë model, 70% e interesit të kredisë do të paguhet nga shteti”, sqaron kështu Elezi.

Elezi thotë se përfitime të reja shtesë për projektin kanë për qëllim rritjen e niveleve të natalitetit në vend. Përkatësisht, për çdo fëmijë të porsalindur ose të birësuar gjatë dhjetë viteve të para të përdorimit të kredisë, huamarrësi merr një subvencion shtesë me këste prej 30% mbi një vit plus.

Elezi shton se ka interes të madh për këtë projekt. Këtë vit ajo thotë se janë ndarë 97 kredi për strehim dhe atë në total prej 3,6 milion euro dhe një subvencion prej 1.1 milion euro dhe janë dhënë 61 kredi vetëm në tre muajt e fundit. Nga totali i kredive të miratuara këtë vit për të rinjtë janë 48. Për strehimin janë 71 nga kreditë e aprovuara dhe pjesa tjetër janë për shtëpi. Nga aplikantët 45% janë gra dhe 55% janë burra. Deri në fund të vitit, pritet të ketë rreth 150 kredi të reja që do ndahen.

Fonde për projektin “Blej shtëpi, blej banesë” janë parashikuar edhe në Buxhetin e vitit 2020.

Next Post

Tuana Bushi, fituese e festivalit për fëmijë ” Bletëzat 2019″

Mbrëmë Tetova përjetoi një spektakël të vërtetë, pasi që në qendrën për kulturë u mbajtë edicioni i 25 i festivalit të këngës për fëmijë “Bletëzat 2019”. Fituese e këtij edicioni ishte këngëtarja 6 vjeçare nga Tetova Tuana Bushi, me këngën e saj “Kukulla”, me tekst të Avni Qahilit dhe orekstrim […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: