Filloi samiti për Ballkanin Perëndimor në kuadër të Procesit të Berlinit

vull

Samiti i gjashtë i shteteve të Ballkanit Perëndimor në kuadër të Procesit të Berlinit fillon sot në Poznjanj në Poloni, i cili kryeson me procesin. Në kuadër të samitit sot do të ketë forum, ndërsa nesër Biznes forum BE-Ballkani Perëndimor dhe forum të shoqërisë civile.

Procesi i Berlinit dhe Samiti i vendeve të Ballkanit Perëndimor këtë vit do të mbahet deri më 5 korrik. Kjo është iniciativë e cila mbështet bashkëpunim rajonal të Ballkanit Perëndimor dhe e plotëson politikën e zgjerimit të Bashkimit Evropian.

“Konferenca e organizuar në kuadër të Procesit të Berlinit paraqet platformë për dialogun evropian dhe bashkëpunim, e cila jep mbështetje për politikën e zgjerimit të KE-së”, deklaroi zëvendësministri i Punëve të Jashtme Shimon Shinkovski vel Senk.

Ai shtoi se integrimi i plotë evropian është i mundur vetëm nëse qytetarët përshihen në proces.

Në këtë proces janë gjashtë partnerë të Ballkanit Perëndimor, Komisioni Evropian, vende të veçanta të BE-së, institucione ndërkombëtare financiare, organizata ndërkombëtare dhe rajonale.

Polonia u përfshi në këtë proces në vitin 2018, ndërsa në vitin 2019 e kryeson atë proces.

Samitet paraprake u mbajtën në Vjenë (2015), Paris (2016), Tërst (2017) dhe Londër (2018).

Procesi i Berlinit është ngritur nga ana e Qeverisë gjermane në vitin 2014. Në konferencën e sivjetme, siç paraprakisht ishte paralajmëruar, do të marrin pjesë edhe kancelarja gjermane Angela Merkel.

Zëdhënësja e Qeverisë gjermane, Martina Fic të premten deklaroi se është paraparë edhe konferencë e përbashkët për shtyp e kryeministrave të Polonisë, Mateush Moravijecki, të Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, të Bullgarisë, Bojko Borisov dhe kancelarja gjermane Angela Merkel.

Next Post

Ekonomisti Safet Ademi zgjedhet Kryetar i Partisë FJALA - Dega në Vushtrri

Partia FJALA dje me 02.07.2019 mbajti Kuvendin e parë Zgjedhor në degën e Vushtrrisë, ku zgjodhi kryetarin e saj dhe kryesinë të përbërë nga 18 anëtarë. Në ketë Kuvend delegatët të pranishëm votuan ekonomistin Safet Ademi për Kryetar të Partisë FJALA, Dega në Vushttri. Punimet e këtij Kuvendi i udhëheqi […]

Subscribe US Now