Hapet simpoziumi shkencor ndërkombëtar “Ditët e Justinijanit të I”

vull

Në Muzeun e Luftës Maqedonase sot u hap simpoziumi shkencor ndërkombëtar “Ditët e Justinijanit të parë” e cila mbahet për të shtatin vitë me radhë, në organizim të Institutit të Historisë Nacionale, Universitetit “shën Kirili dhe Metodi” dhe Universitetit të Bolonjës  në partneritet me fakultetin teologjik ortodoks “Shën Klimenti i Ohrit”

Në hapje, të pranishmit i përshëndeti dhe ministria e kulturës Irena Stefoska e cila theksoi që ky Forum ka detyrë të paçmuar përmes shkëmbimit të argumenteve akademike të tregojnë më të mirën nga e shkuara dhe si një vështrim për të kaluar atë në të ardhmen.

Vërtetim për këtë është fakti që këtët vitë me referatët e tyre do të interpretojnë 50 profesor dhe shkenctarë nga 17 vende. “Ditët e Justinijanit të parë” është edhe urë kulturore në mes Maqedonisë dhe Italisë, si dhe drejtë vendeve të tjera nga rajoni dhe nga Evropa që e ndajnë trashëgimin kulturore-historike romake/bizantine si përfitim i bashkësisë evropiane. Në këto kohë, Justinijani i parë besonte që është e nevojshme që të bashkohen forcat e shtetit dhe forcës shpirtërore të kishës. Këtë e theksoj sepse pikërisht religjioni është temë e veçantë e këshillittë këtij viti dhe më duhet të shtoj paraprakisht se i gëzohem çdo mendimit tuaj shkencorë të ndarë: tha ministria e kulturës Sefoska.

Në simpozium ligjërimin e tyre plenar e mbanë prof. Antonio Rigo nga Universiteti “Ka Foskari” nga Venecia, i cili gjithashtu është kryetar i Komitetit bizantin italian, i cili do të jetë organizator i Koncertit botërorë bizantin në 2022, në Venecia dhe Padova. Në simpozium, me referatët e tyre (në mes të cilëve edhe disa online) interpretojnë50 profesorë dhe shkenctarë eminentë nga SHBA-ja, Australia, Britania e Madhe, Italia, Rusia, Spanja, Polonia, finlanda,Romania, Çekia, Holanda, Austria, Hungaria, Sërbia, Kroacia, Shqipëria, Greqia.

Manifestimi “Ditët e Justinijanit të Parë” paraqet forumin shkencorë vjetorë për prezantimin e kërkimeve më të reja për aspekte të ndryshme të studimeve bizantine dhe mesjetare, që përfshin trajtimin dhe interpretimin e kulturës, trashëgimin historike dhe shpirtërore të Evropës Bashkëkohore. Simpoziumi i kushtohet perandorit Justinijanit të Parë dhe ka për qëllim të pëfshijë spektakël të gjërë të çështjeve hulumtuese në funksion të rindërtimit të kulturës dhe trashëgimisë historike, si komponentë integrues i diversitetit dhe bashkësisë të Evropës së bashkuar.

Next Post

Zaev me Ursula von der Leyen: Raporti i Komisionit Evropian konfirmoi se Maqedonia e Veriut është e përgatitur për konferencën e parë ndërqeveritare për fillimin e bisedimeve me BE-në

Në bisedë, ku morën pjesë edhe zëvendëskryetari i Qeverisë i ngarkuar për çështje evropiane, Nikolla Dimitrov dhe ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, Kryeministri Zaev shprehu falënderim për pakon për zgjerim edhe për raportin pozitiv të Komisionit Evropian për vendin tonë, me të cilat Brukseli konfirmoi se Maqedonia e […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: