Intervista/Zaev: Investuam 2 miliard euro në infrastrukturë, ky është patriotizëm ekonomik

Blerand Rexhepi

Intervista e liderit të LSDM-së për Centar.mk

Fushata është në zhvillim e sipër, qytetarët po ndjekin aktivitetet e partive politike, çfarë do veçonit nga dhjetë ditët e para të fushatës që lanë përshtypjen më të fortë për ju?

Kaq është, fushata po vazhdon. Jam i kënaqur me pritjen e ngrohtë të qytetarëve, me mënyrën pozitive që reagojnë ndaj kësaj fushate specifike, gjatë një pandemie globale, duke respektuar masat për mbrojtjen e shëndetit. Ju nuk na shihni, ne kemi një fushatë jashtëzakonisht pozitive, me një ofertë të fortë dhe një program me mbi 300 faqe që përqendrohet te qytetarët. Pjekuria e popullit tonë dhe ndjenjat e krijuara për shtetin, se si duhet të vazhdojë përparimi. Qytetarët e duan vendin e tyre dhe ata e dinë, ata dinë gjithçka shumë mirë. Ne jemi duke punuar për atdheun tonë, për të cilin dëshirojmë përparim, zhvillim, siguri dhe stabilitet. Unë pres që pjekuria dhe vetëdijësimi të kontribojnë jo vetëm në fushatë, por edhe në ditën e zgjedhjeve të kalojë siç duket një vend anëtar i NATO-s, një vend demokratik që po ecën përpara, drejt BE-së, drejt sigurisë, rritjes dhe zhvillimit.

Cilat janë pritjet tuaja nga kjo fushatë?

Besoj që oferta jonë do të arrijë tek çdo qytetar, çdo zgjidhje dhe kur të krahasohet me pjesën tjetër të ofertës, nuk ka dyshim se më 15 korrik ata do të mbështesin numrin 3 dhe koalicionin “Ne mundemi” që zhvillimi dhe përparimi të vazhdojnë edhe më shumë. Qytetarët njohin politika të mira dhe dinë të bëjnë dallimin ndërmjet qasjes sonë të përgjegjshme, shtetërore dhe të ndershme nga njëra anë dhe sjelljes destruktive, të papjekur të Mickoski dhe VMRO nga ana tjetër. Ata e dinë që oferta jonë është përparimi për të vazhduar përpara dhe koncepti i Mickoski dhe VMRO për ta rikthyer vendin në të kaluarën e errët të regjimit, izolimin dhe ndarjet. Ne kemi treguar se në 2.5 vjet mund ta tërheqim tokën nga baltë, ta vendosim fort në këmbët e saj dhe të ecim përpara. Nuk ka kthim prapa, ne po ecim përpara, edhe më shumë dhe më mirë. Me LSDM, pagat dhe pensionet rriten shumë më shpejt, se shteti është në duar të sigurta dhe mund të përballojë sfidat, funksionet dhe zhvillimet. Me LSDM-në kemi liri dhe demokraci, po shkojmë drejt BE-së, tashmë jemi bërë pjesë e NATO-s. Ne sigurojmë një shtet të fortë të drejtë, kujdesemi realisht për të gjithë qytetarët, dhe për këtë arsye, siç tregojnë sondazhet, qytetarët do të qëndrojnë masivisht pas konceptit tonë, pas ofertës së koalicionit tonë. Ne kemi një plan të qartë për 4 vitet e ardhshme, të dedikuara tërësisht për detyrat e shtëpisë.

Sa i përket ofertës programore, cilat janë masat më të rëndësishme ekonomike që ju do të kandidoni në këto zgjedhje, a do të vazhdojë rritja e pagës minimale në mandatin tjetër, nëse fitoni zgjedhjet?

Një ekonomi e re e zhvillimit, e cila ofron më shumë investime, vende të reja pune dhe paga më të larta, është thelbi i Programit tonë të gjerë, i ofertës sonë. Kjo është arsyeja pse ne themi NE MUND, edhe më shumë dhe madje edhe më mirë. Ne kemi krijuar një program të bazuar në 6 shtylla: një shtet të qëndrueshëm me një ekonomi të re, një shtet me një sistem shëndetësor evropian kushtuar nevojave të qytetarëve, një shtet që kujdeset për të gjithë; një shtet ligjor dhe i drejtë, një shtet i gjelbër, ekologjik, një vend evropian, anëtar i NATO-s. Modeli ynë autentik, i arritshëm, i sinqertë, mikpritës dhe i përgjegjshëm për përparimin e qytetarëve dhe të shtetit. Deri në fund të mandatit, do të rrisim pagën minimale në 20,000 denarë, që është edhe 120% më shumë se paga minimale prej 9,000 denarë në vitin 2016. Ne do ta risim pagën mesatare në 34,000 denarë deri në fund të mandatit. Në të njëjtën kohë kur rriten pensionet, ne do të rrisim pensionet më të ulëta për të paktën 21%. Unë e quaj atdhetarizëm ekonomik. Sepse patriotizmi është që të bashkohet NATO dhe BE me një identitet të ruajtur maqedonas, por patriotizmi është gjithashtu që të vazhdojë rritjen e pagave, pensioneve, patriotizmi është kthimi i parave tek qytetarët, një koncept me të cilin njihet LSDM-ja dhe sigurisht që do të vazhdojë.

Këto ditë jeni vazhdimisht në terren, duke promovuar projekte të infrastrukturës, si e vlerësoni punën e bërë deri më tani në fushën e infrastrukturës dhe çfarë saktësisht ofroni për mandatin tjetër?

Qytetarët shohin që sot ajo po ndërtohet në të gjithë vendin. Jemi krenarë që nuk ka asnjë rajon, asnjë komunë ku nuk është ndërtuar asnjë infrastrukturë kapitale ose është duke u ndërtuar aktualisht. Disa nga urat dhe rrugët janë rinovuar për herë të parë pas 50 ose 60 vjet, furnizimi me ujë dhe kanalizimeve, impiante të trajtimit. Edhe në kohë të pandemisë, ne ndërtojmë kudo, sigurisht duke respektuar të gjitha masat e mbrojtjes. Ne kemi trashëguar kaos, plane rrugore të paplanifikuara, gjurmët e humbura, kostot e riparimit të dëmeve, por kjo nuk na ka dekurajuar. Ne kishim një qasje të ndershme në shtëpi, zgjidhëm problemet e trashëguara dhe sot po ndërtojmë sipas planit, po ndërtojmë infrastrukturë për të gjithë. Në më pak se tre vjet, ne kemi investuar pothuajse 1 miliard euro në ndërtimin dhe rindërtimin e infrastrukturës rrugore dhe kemi në plan të investojmë edhe 2 miliard shtesë në vitet e ardhshme. Ne investojmë në gjithçka që është e rëndësishme për qytetarët dhe nevojat e tyre. Ne e vumë në përdorim një Qendër të re të Urgjencës, Strumica fitoi një spital të ri pas 33 vjetësh. 30 objekte të kujdesit shëndetësor janë rinovuar, ndërtuar, rikonstruktuar dhe pajisur me 44 objekte për kopshte. Mund të shihet, është një angazhim për një punë që kemi treguar deri më tani, dhe të cilën do të vazhdojmë ta tregojmë edhe në 4 vitet e ardhshme. Do të tregojmë që me punë të ndershme, të përgjegjshme dhe shtëpiake mund të ketë para për çdo projekt që është i rëndësishëm për qytetarët.

Maqedonia Veriore është gjithashtu një vend bujqësor, ku një përqindje e mirë e popullsisë jeton në prodhimin e ushqimit, rritjen e perimeve, frutave, duhanit, bagëtive etj. Cilat do të jenë masat për këtë kategori qytetarësh?

Bujqësia është një nga fushat ku vërtet kemi treguar se çfarë do të thotë kujdes i vërtetë dhe investim serioz për përmirësimin dhe zhvillimin e tij. Unë vij dhe jetoj akoma në një zonë bujqësore, e di bujqësinë dhe e di vlerën dhe rëndësinë e saj. Si parti politike, LSDM është në anën e fermerëve. Bujqësia është e rëndësishme për ne, fermerët janë të rëndësishëm për ne, kështu që në katër vitet e ardhshme do të investojmë në to edhe më shumë dhe më mirë. Deri në vitin 2024, ne do të sigurojmë naftë plotësisht “jeshile” për të gjithë fermerët dhe dy herë më shumë para për deklaratat e taksave mbi të ardhurat personale për fermerët. Ne gjithashtu po ndërtojmë tre pika të reja të blerjes për vendosje të sigurt dhe të rregullt. Mbështetja për fermerët e rinj dhe gratë fermere do të vazhdojë. Ne dimenzionin e mbështetjes vjetore financiare për bujqësinë dhe zhvillimin rurale në 200 milion euro. Nëse i shtojmë këtu paratë nga fondet e BE-së, të cilat i kemi dhe do të kemi më shumë me hapjen e kapitujve, atëherë jemi seriozë për fondet që do të hyjnë në vendin tonë bujqësia. Jam i bindur që kjo jo vetëm që do t’i mbajë fermerët ekzistues, por do të tërheqë shumë njerëz të tjerë që të merren me këtë degë, e cila është e rëndësishme për tërë ekonominë tonë, për të gjithë vendin tonë.

Prespa është një nga rajonet e pakta që mbetet ende i pazhvilluar, megjithëse ekziston një potencial i jashtëzakonshëm për turizëm atje. A keni ndonjë plan që Prespa ta ngrejë atë në nivelin që meriton?

Me marrëveshjen me Greqinë, Prespa hyri në historinë tonë, por edhe historinë ballkanike dhe evropiane. Ne kemi një detyrim të paguajmë rajonin e Prespës, i cili me të vërtetë është lënë pas dore me vite. Me hapjen e vendkalimit kufitar të Markova Noga, ne do ta hapim këtë rajon në Greqi, në BE, sjell bashkëpunim më të madh dhe më intensiv ekonomik, është më shumë para në atë rajon, më shumë mundësi për bashkëpunim ndërkufitar, transport më të shpejtë dhe lidhje më të mirë. Do të investojmë edhe në Liqenin e Prespës përmes rregullimit, përmes ndërtimit të një kalate dhe një shtegu për këmbësorë, por edhe për të përmirësuar gjendjen ekologjike të liqenit. Për Prespën, ne gjithashtu sigurojmë para evropiane, para që do t’i drejtojmë në infrastrukturë, në mbështetje të atyre degëve që janë të rëndësishme për atë rajon, pra turizmi dhe sigurisht bujqësi dhe prodhim i mollëve tona të njohura.

Nëse profesionistët individualë të IT dhe ndërmarrjet informatike që punojnë për tregun e huaj po tërheqin para brenda Maqedonisë, mund të presin përfitime dhe subvencione për sa i përket prishjes së taksave, prokurimit të pajisjeve, ato do të jenë veçanërisht vendimtare tani në zgjidhjen e krizës ekonomike për shkak të Covid 19 duke pasur parasysh që po rritet industria e IT?

Industria e IT është padyshim një nga industritë më tërheqëse, më të paguara dhe sigurisht që industria që është prekur më pak nga kjo krizë globale ekonomike. Në vitet e kaluara, ne kemi treguar se të rinjtë janë të rëndësishëm për ne, ne krijojmë dhe zbatojmë masa që hapin mundësi këtu për të punuar dhe krijuar. Ekonomia e re do të përqendrohet në digjitalizim, në teknologji të reja, dhe atje do të hedhim themelet për zhvillimin e ardhshëm ekonomik. Në termin e ri, ne jemi të përkushtuar të ulim taksën e të ardhurave personale në industrinë e IT në 0% deri në vitin 2023. Ne do të hapim një fshat fillestar me kushte të përshtatshme, funksionalitet të plotë për hapjen e bizneseve fillestare dhe rrjetëzimin e tyre për të qenë më konkurrues si në shtëpi ashtu edhe në tregjet e huaja. Ne do të vazhdojmë të investojmë në teknologji të reja dhe të reja, sepse këtu qëndron e ardhmja.

Disa ditë shohim sesi mbahen tubimet e VMRO-së pa respektuar masat për të luftuar koronavirusin. Deri më tani, ne nuk kemi dëgjuar për ndonjë aktivist apo zyrtar që ndëshkohet nga policia, të cilët nga rruga drejtohen nga Naqe Culev. Si do të reagojë LSDM ndaj një mosrespektimi të tillë të masave të opozitës por edhe amnistisë së kryer nga autoritetet policore?

Në fushatë ne shohim atë që shohim 2.5 vjet më parë. VMRO dhe Hristijan Mickoski nuk kujdesen aspak për shëndetin e qytetarëve, vetëm interesat personale dhe partiake janë të rëndësishme për ta. Prej muajsh kemi parë hipokrizinë e partisë opozitare, në mëngjes ata pretendojnë se janë të shqetësuar për shëndetin e tyre dhe pasdite ata thyejnë masat dhe ndalimet. Palestra, bare, shëtitje në Vodno, ata bënë ndërsa mjekët, të gjithë luftonim për të parandaluar përhapjen e virusit. Për muaj të tërë, ministri i tyre, Nake Chulev, nuk reagoi dhe madje inkurajoi sistemin duke lejuar shkelje të masave. Kjo është një sjellje joserioze, e papjekur dhe e rrezikshme e VMRO ndaj shëndetit të qytetarëve. Ky është një konfirmim tjetër se pse duhen zgjedhje, përfshirë shkarkimin e Chulev, sepse tani nuk ekziston një mundësi e tillë. Pas zgjedhjeve, do të krijohen institucione legjitime, funksionale dhe përgjegjëse, të udhëhequra nga persona të ndershëm, përgjegjës, institucione që nuk do të heshtin, por do të sanksionojnë në mënyrë selektive çdo shkelje të masave dhe ndalesave për mbrojtjen e koronavirusit dhe do të punojnë për qytetarët.

Këto ditë kemi dëgjuar biseda të regjistruara në të cilat dëgjohet se Hristijan Mickoski luftoi të mos e kalonte Ligjin për Prokurorinë Publike në mënyrë që të mbronte çështjen e Perandorisë nga rihapja. Ju keni komentuar publikisht për këto regjistrime, por pyetja është, a prisni përgjegjësi për këtë rast?

Sigurisht. E qartë për të gjithë se ajo që ne po dëgjojmë këto ditë nga ato biseda të publikuara është një tregues serioz i veprimtarisë kriminale, se ekziston një dyshim i bazuar në financimin kriminal të partive politike dhe financimin e paligjshëm të fushatave. Për pastrim parash, dikush dëshironte të luante me ligjin, për të mbrojtur kriminelët që të mos shkonin në burg. Nga këto biseda, ne dëgjojmë se si funksionuan lidhjet Kamchev-Gruevski-Mickoski dhe shohim se si dhanë, dhe si kthim dikush ofroi të bllokojë Ligjin për Prokurorinë Publike, për të rrëzuar një çështje të tillë si Perandoria. Pra, një skenar i menduar. Këto janë goditje serioze për gjyqësorin, nuk lejohet askund në botë dhe nuk lejohet as në vendin tonë. Unë besoj se institucionet do të reagojnë zyrtarisht dhe me zë dhe se do të hapen hetime serioze për këtë. Askush nuk është mbi ligjin dhe kushdo që ka mëkatuar duhet të mbajë përgjegjësi.

Janë shfaqur regjistrime të reja në të cilat kemi dëgjuar Mile Janakieski dhe Igor Janushev, a tregon e gjithë kjo që publikimi i bisedave të përgjuara mund të jetë në një farë mënyre një mjet i palëve në këtë fushatë?

Të gjithë e dimë se kush ishte duke filmuar, regjimi ka 11 vjet që përgjon mbi qytetarët e tij, por unë pres që të përcaktohet se nga janë dhe kush i publikon. LSDM-ja dorëzoi gjithçka që kishte dhe publikoi provat publikisht, në podium dhe ia dorëzoi institucioneve. Kam dëgjuar ato biseda midis Mile Janakieski dhe padyshim njeriu i tij i dorës së djathtë, Igor Janushev, tani mbajtësi i listës së VMRO. Ajo konfirmoi vetëm se kishim trajtuar për 11 vjet, kishim luftuar për një dekadë të tërë kundër një regjimi për të cilin ende dëgjojmë sot. Janë ushtruar presione mbi punonjësit e administratës publike dhe parregullsitë zgjedhore ishin një dukuri e rregullt në të gjitha zgjedhjet. Dhe gjithashtu kemi dëgjuar se nëse dikush nuk do të përmbushej në detyrat e partisë së tij, ai mund të merrte një rrahje nga Janushev. Fatkeqësisht, asgjë nuk ka ndryshuar në VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski është vetëm një ekzekutues, mbështetës i Nikolla Gruevski. Oferta e tyre është në të vërtetë një ofertë për rinovimin e regjimit dhe kjo është arsyeja pse qytetarët do ta refuzojnë atë. Në vend që të kthehen mbrapa, qytetarët do të zgjedhin të ecin përpara, në rrugën e duhur, për të vazhduar rritjen e pagave, pensioneve, ekonomisë.

Next Post

Artistët e kombit në mbështetje të kryeministrit të parë shqiptarë në Maqedoninë e Veriut

Mjafton të kujtojmë hitet e mëdha “Jem Ilira, jem Teuta”, “Pse jem toskë e pse jem gegë” për të indentifikuar një emër të artistit të madh Nikollë Nikprelaj i cili në çdo proces të rëndësishëm kombëtar ishte jehona dhe zëri i mijëra shqiptarëve. Mbetet simbol dhe identitet i muzikës kombëtare […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: