Këshilli i Ambasadorëve i bën thirrje Bullgarisë të marrë vendimin e duhur

vull

Këshilli i Ambasadorëve ka shprehur keqardhje për veton e vendosur nga Bullgaria fqinje, e cila bllokon fillimin e negociatave midis Republikës së Maqedonisë Veriore dhe Bashkimit Evropian.

Me këtë akt të papërshtatshëm, Republika e Bullgarisë nuk i prezantoi botës si një vend i orientuar drejt Evropës që respekton dhe zbaton vlerat dhe standardet Evropiane të vetëvendosjes, të drejtat e njeriut, demokracinë, vlerat gjuhësore dhe kulturore dhe diversitetin, thuhej në deklaratë.

Këshilli i Ambasadorëve konsideron se nëse humbet mundësia e një zgjidhjeje të përshtatshme deri dhe në Samitin e BE-së, në kuadrin e reformave të fundit, por procesi i zgjerimit të Bashkimit Evropian, do të humbasë mundësia për korrigjimin e parimit të konsensusit të përgjithshëm mënyrë më efikase dhe vendimmarrëse. Një zgjidhje e tillë do ta bënte Bashkimin më liberal dhe më efikas, më të drejtë dhe më demokratik dhe një organizatë ndërkombëtare më të fortë ekonomikisht.

Këshilli gjithashtu konsideron se marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë nuk mund të zhvillohen midis vendeve duke mohuar të kaluarën e kombeve, vlerat e tyre gjuhësore dhe kulturore nga pozicioni i aplikimit të VETO si e drejta ekskluzive e një vendi anëtar të Bashkimit për vendet kandidate ose aspirante

 

Next Post

Takim i Kryeministrit Zaev me misionin e FMN-së: Investimet kapitale mund të ndihmojnë në rimëkëmbjen dhe revitalizimin e ekonomisë

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev mbajti takim online me shefen e misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar për vendin tonë, Berglojt Bjornson Barkbu, përfaqësuesen rezidente të FMN-së për Ballkanin Perëndimor, Shtefani Eble dhe ekonomistët e FMN-së në Uashington, si pjesë e konsultimeve të rregulla vjetore. […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: