Osmani: Emërtimi me emra shqiptarë e dy shkollave është ligjor

vull

Procedurat për emërimin e dy shkollave në Komunën e Çairit kanë shkuar nëpërmjet kërkesës së prindërve dhe shkollave, te Këshilli i Komunës, të MASH-i dhe pastaj te Regjistri qendror. Kështu ë procedurat janë respektuar, por mendoj se kjo çështje ndoshta për dikë është çështje e interpretimit ligjor, ndërsa për ne është çështje e ndjenjave, e emocioneve dhe nevojës së dy shkollave që është 100 për qind shqiptare. Kështu ka theksuar zëvendëskryeministri i Qeverisë së Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani në emisionin  “100” në Alsat-M, ndërsa ka sqaruar se procedurat ligjore janë respektuar që nga Këshilli i prindërve, Këshilli Komunal, Ministria e Arsimit dhe në fund, nga Regjistri qendror.
Në pyetjen nëse ish-kryeministri Zoran Zaev duhet të kërkojë falje për kundërshtimin e emrave shqip në dy shkollat e Çairit, Osmani tha se janë institucionet që duhet të bëjnë verifikimet nëse janë respektuar procedurat.
“Ministria e Arsimit dhe Shkencës në bazë të kompetencave të veta, ka aprovuar ndryshimin e emrave. Bëhet fjalë për dy shkolla në Komunën e Çairit, dy shkolla me 100 për qind nxënës dhe arsimtarë shqiptarë, me prindër shqiptarë të cilët kanë shprehur vullnetin që nëpërmjet Këshillave të prindërve, që të kenë emra konkret shqiptar dhe nuk shoh asgjë problematike. Këto janë edhe informacione që i ka dhënë edhe Komuna, por edhe Ministria e Arsimit”, tha Osmani, ndërsa ka informuar se procedurat për riemërimin e dy shkollave kanë nis që para katër vitesh.
“ Kontestimi ka qenë shkolla ‘Rajko Zhinzifov’, pasi kjo shkollë duhej të emërohej me emrin ‘Imri Elezi’, dëshmor i vitit 2001, një mik i imi i shkollës së mesme, ish-nxënës në këtë shkollë dhe tani, në shenjë respekti ndaj tij, prindërit e nxënësve të kësaj shkolle kanë dashur që shkolla ‘Rajko Zhinzifov’ të marrë emrin ‘Imri Elezi’. Unë mendoj se këtë çështje ta shohim pak më gjerë sesa interpretim ligjor, pasi çështja e barabarësisë nuk është vetëm çështje ligjore, por është çështje e mënyrës së të menduarit për të pranuar diversitetin dhe ndryshimet nga të tjerët”, është shprehur Osmani.
Zëvendëskryeministri Osmani madje ka komentuar edhe deklaratën e ish-kryeministrit Zoran Zaev për gjuhën shqipe në tabelat e institucioneve në Strumicë.
“Ja, ta citoj zotin Zaev i cili tha se nuk mund të ketë tabela shqipe në Strumicë vetëm për një familje shqiptare që bëjnë byrek! E pse mundet të që në një shkollë ku qind për qind nxënësit dhe mësimdhënësit janë shqiptarë të ketë një emër joshqiptar që nuk preferohet as nga nxënësit dhe prindërit. Kjo është më tepër mendësi dhe përgatitje për të pranuar të tjetrin të barabartë”, u shpreh Osmani.

Next Post

Dikur Gruevski ndërsa tani Zaev kërkon më shumë se 61 deputetë?!

Zoran Zaev po rrëshqet nga shoqëria për të gjithë në një nacionalist por që i tillë nuk do që të quhet.Këtë çmim më shumë do ta paguaj Besa e kllapuar nga heshtja sepse ai me nacionalizëm edhe mund të përfitojë maqedonasit siç bën VMRO por do ti humb shqiptarët dhe […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: