Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Qeveria e Kroacisë ofron 26,500 euro për çdo kroat, vetëm një ka aplikuar për t’u kthyer në vend

2 min read

Pasi qeveria kroate ofroi 200,000 kuna (26,500 euro) për çdo emigrant që kthehej në Kroaci, si pjesë e një pakete masash demografike për rigjallërimin e vendit, RTL raportoi se vetëm një person aplikoi në një muaj.

Ivan Majstori nga Unioni Botëror i Rinisë dhe demografi Damir Strmota folën për RTL për fiaskonë e masës së qeverisë, duke theksuar se njerëzve duhet t’u ofrohen më shumë se para për kthimin e tyre.

– Kjo është e pritshme, të gjithë thanë se këto janë masa që nuk kanë asnjë efekt real në kthim. Të rinjtë duhet pyetur pse u larguan? Mbi të gjitha është çështje ekzistence, pune dhe gjendje e rregullt. “Duhet të ofrohet shumë më tepër sesa një masë dhe njerëzit nuk besojnë më në premtime”, tha Strmota.

Ivan Majstoric nga Bashkimi Botëror i Rinisë beson se “të rinjve duhet t’u ofrohet më shumë, shumë më tepër”. Sipas tij, është e rëndësishme të rregullohet klima e biznesit për investime, të përmirësohen kushtet e punës në tregun e punës, të sigurohen vende pune më të mira dhe paga më të larta, si dhe të ketë strehim dhe harmonizim të jetës familjare dhe afariste. Majstoric beson se decentralizimi do t’i ndihmonte të rinjtë të qëndrojnë në komunitetet e tyre, por se gjithçka kërkon vullnet politik, kohë dhe financa, si dhe dialog.

I pyetur nëse planifikonte të largohej nga Kroacia, Majstoric tha se nuk kishte asnjë qëllim, por po konsideronte të emigronte në vend.

“Unë ndoshta do të largohem nga Sllavonia përgjithmonë sepse ajo nuk mund të ofrojë një punë dhe shumica e njerëzve shpërngulen në Zagreb dhe rrethinat e tij, si dhe në bregdet,” tha Majstoric për RTL. gt /