Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

SASHK: Qeveria dhe BNJVL të gjejnë zgjidhje për tejkalimin e krizës energjetike në shkolla

2 min read

Sindikata e Pavarur për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (SASHK) ka njoftuar sot në profilin e saj në Facebook se Qeveria dhe Bashkësia e Njësive të Vetëqeverisjes Lokale (BNJVL) duhet së bashku të gjejnë zgjidhje të pranueshme për tejkalimin ose zbutjen e krizës energjetike në shkolla.

Arsimi në distancë nuk është opsion i pranueshëm për ata që janë më të prekurit: nxënësit, prindërit dhe mësimdhënësit, thekson SASHK.

Zëdhënësi i Qeverisë, Dushko Arsovski, dje theksoi se mësimi me prezencë fizike është në interes të nxënësve dhe shtoi se nuk ka ndryshim në mënyrën e realizimit të tij. Qeveria, siç tha ai, është në komunikim me të gjitha palët e interesuara përmes Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës për t’u përballur me sfidat e krizës energjetike.

Duke iu përgjigjur pyetjes së një gazetari për kërkesën e një pjese të komunave për vazhdimin e pushimit dimëror të nxënësve për të kursyer rrymë dhe dru zjarri dhe sa të arsyeshme janë kërkesat që një pjesë e shpenzimeve dhe subvencioneve të mbulohen nga Qeveria, Arsovski tha se ka Asnjë diskutim për këtë në seancën e fundit të Qeverisë.

– Në seancën e fundit të Qeverisë nuk është diskutuar për këtë çështje. Qeveria mbetet e përkushtuar për tejkalimin e sfidave të shkaktuara nga kriza energjetike dhe është në komunikim me të gjitha palët e interesuara përmes Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës, tha zëdhënësi Arsovski, duke shtuar se nuk ka ndryshim në mënyrën e mësimdhënies me prezencë fizike në fillore dhe të mesme. shkollat.

Organizimi sa i përket shpenzimeve për ngrohjen e shkollave, shtoi zëdhënësi i Qeverisë, është në kompetencë të komunave, përkatësisht të vetëqeverisjes lokale, dhe për këtë Ministria e Arsimit dhe Shkencës u paguan subvencione komunave. Pra, theksoi Arsovski, është e rëndësishme të thuhet se ata janë të përgjegjshëm dhe është në interes të nxënësve që të jenë fizikisht të pranishëm në mësime.

Të martën, kryetarët e rajonit të Pollogut kërkuan nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës që të ketë më shumë pushime ose mësime online për nxënësit në mënyrë që shkollat ​​të mos kenë kosto të larta për ngrohjen e klasave dhe dhomave. Për këtë është diskutuar në seancën e Këshillit për zhvillimin e rajonit planor të Pollogskit, dhe ideja vjen nga kryetari i komunës së Gostivarit, Arben Taravari, i cili para disa javësh në një deklaratë për media e përmendi këtë mundësi.