Takim i ZVMPJ Fatmire Isaki me Sekretar Shtetëror, në Zyrën e shtetit për kroatët jashtë Republikës së Kroacisë, Zvonko Milas

vull

Marrëdhëniet dhe bashkëpunimi ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Kroacisë janë në rritje të vazhdueshme dhe me krenari mund të konstatoj se miqësia jonë e sinqertë dhe e thellë, e cila ështëvendosur përmes një sërë kontaktesh personale dhe familjare, në tri dekadat e fundit,në kontinuitet avancohet duke thelluar dhe forcuar dialogune ndërsjellë politik, bashkëpunimin ekonomik, shkëmbimin kulturor, tregtar dhe turistik dhe bashkëpunimin në shumë sfera të tjera.

Lidhje jo më pak e rëndësishme në marrëdhëniet tona të ndërsjella janë edhe përfaqësuesit e bashkësisë së Maqedonisë së Veriut në Kroaci dhe të Kroacisë në Maqedoninë e Veriut, të cilët nëpërmjet një sërë aktiviteteve mbeten në kontakt të vazhdueshëm me shtetin e tyre amë, kulturën dhe gjuhën, si dhe në mënyrë paralele japin kontribut në cilësinë e bashkëpunimit dhe marrëdhënieve tona të shkëlqyera bilaterale.

Në këtë aspekt, do të doja të theksoj se të dy vendet përmes Marrëveshjes së nënshkruar në vitin 2007, krijuan baza për realizimin e të drejtave të pakicës, por është paraparë edhe mekanizëm përmes të cilit ndiqet ky zbatim, dhe ky është Komisioni i Përbashkët Ndërqeveritar. Sot pata nderin që të takoj bashkëkryetarin e palës kroate, z. Zvonko Milas, Sekretar Shtetëror, në Zyrën e shtetit për kroatët jashtë Republikës së Kroacisë.

Gjatë bisedës, e mirëpritëm faktin që të dy Qeveritë kanë qëndrim shumë pozitiv ndaj çështjeve të pakicave që paraqesin tema komplekse. Pakicat i ndajnë të njëjtat probleme me të cilat përballen të gjithë qytetarët në një vend- duke filluar nga pandemia aktuale deri në çështjet socio-ekonomike, por në të njëjtën kohë ata kanë sfida shtesë në lidhje me ruajtjen e identitetit të tyre kulturor dhe kombëtar, dhe mbi të gjitha mbrojtjen e trashëgimisë kulturore, arsimit dhe ruajtjene gjuhës amtare. Është fakt se shtetasit e Maqedonisë së Veriut që jetojnë në Kroaci janë jashtëzakonisht të kënaqur me të drejtat e realizuara dhe ne si vendi amë i tyre, jemi mirënjohës për mbështetjen që R. Kroacisë e jep në këtë kuptim.

Gëzohem që në takimin e fundit të Komisionit të Përbashkët Ndërqeveritar në Zagreb më 8 tetor 2019, u vu re një hap pozitiv në plotësimin e obligimeve të mara nga pala е Maqedonisë së Veriut. Duhet të theksoj se kjo më dha nxitje shtesë dhe entuziazëm në periudhën e kaluar, pas emërimit tim si bashkëkryesues i pjesës së Komisionit të Maqedonisë së Veriut, për të filluar detektimin, ideimin, zbatimin dhe realizimin e aktiviteteve që kontribuojnë në zhvillimin dhe përmirësimin e bashkëpunimit në këtë sferë, e vetëdijshme për rëndësinë e ruajtjes dhe promovimit të dallimeve gjuhësore dhe kulturore dhe tëtraditës në Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Takimet e shpeshta të anëtarëve të Komisionit, si kjo e sodit, tregojnë se ekziston interes nga Qeveritë tona që procesi të ecë përpara. Prandaj jam e lumtur dhe pres takimin e pestë në Shkup, për të cilin besoj se në një atmosferë konstruktive do t’i përgjigjemi detyrave të përcaktuara dhe aspiratave të përbashkëta.

Next Post

Grubi: Qeveria sot miratoi propozim listën për plotësimin e emrave të rrugëve të Shkupit

Zëvendëskryeministri i parë dhe ministër për sistem politik dhe marrëdhënie ndërmjet bashkësive, Artan Grubi njoftoi se Qeveria e RMV-së në seancën e sotme ka miratuar propozim listën për plotësimin e emrave të rrugëve, shesheve, urave dhe objekteve të tjera infrastrukturore në territorin e qytetit të Shkupit, listë kjo në të […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: