Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

VJESHTA po vjen nga sonte: Do të zgjasë saktësisht 6 minuta më shumë se vitin e kaluar

1 min read

Vjeshta 2022 mbërrin natën e 22-23 shtatorit, e premte në orën 3:03 të mëngjesit të epokës ET dhe do të zgjasë deri më 21 dhjetor në orën 22:48, kur fillon dimri.

Vjeshta në hemisferën veriore të Tokës vjen në ditën e 266-të të vitit 2022 në javën e 38-të, dhe interesant është se në atë pikë do të ketë kaluar 72.88% e këtij viti.

Në të njëjtin moment, pranvera do të fillojë në hemisferën jugore të Tokës.

Vjeshta fillon në momentin kur Dielli, në lëvizjen e tij të dukshme gjatë gjithë vitit, kalon ekuatorin qiellor dhe lëviz drejt hemisferës qiellore jugore.

Atë ditë Dielli lind pikërisht në lindje dhe perëndon saktësisht në perëndim, dita dhe nata janë të barabarta dhe zgjasin 12 orë secila.

Ajo ditë quhet ekuinoks vjeshtor.

Profesionalisht, dhe më saktë, ardhja e vjeshtës përkufizohet si momenti kur qendra e diskut të Diellit arrin deklinimin zero, dhe ngjitja djathtas e Diellit është rreth orës 12.

Vjeshta do të zgjasë 89 ditë, 20 orë e 44 minuta, që është gjashtë minuta më shumë se vitin e kaluar.

Të premten, ditën e parë të vjeshtës, dielli lind në orën 6:26 dhe perëndon në orën 18:34.

Nga rruga, për meteorologët, vera përfundoi më 31 gusht, dhe vjeshta do të zgjasë nga 1 shtatori deri më 30 dhjetor 2022.